Ook notaris mag een verzoek tot echtscheiding indienen

De notaris krijgt straks de mogelijkheid om namens beide echtgenoten een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding in te dienen.

De regeling is een vereenvoudiging van de huidige echtscheidingsprocedure en is bedoeld voor echtparen zonder minderjarige kinderen die alleen de vermogensrechtelijke zaken van hun huwelijk moeten regelen, zoals de verkoop van hun huis of de toedeling daarvan aan een van hen. Op dit moment mogen alleen procureurs een verzoek tot echtscheiding indienen. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Als een echtpaar het eens is over de afwikkeling van de echtscheiding en geen ouderschapsplan hoeft op te stellen, ligt het voor de hand de notaris bevoegd te maken. In veel gevallen is de notaris al betrokken omdat bijvoorbeeld een akte van levering van de echtelijke woning moet worden opgesteld of van aandelen in een onderneming. Juist in zo’n situatie is het gemakkelijker en bespaart het kosten als de notaris ook het verzoek tot echtscheiding indient. Daar komt bij dat in de loop der jaren een kring van goed opgeleide en ervaren notaris-scheidingsbemiddelaars is ontstaan. Bovendien geven notarissen adviezen over onderwerpen die bij echtscheiding van belang zijn, zoals alimentatie en pensioenverevening.

De nieuwe regeling doet niet af aan de belangrijke rol die advocaten vervullen. Zij blijven bevoegd om een verzoek tot echtscheiding in te dienen in alle gevallen. De notaris kan dat alleen als het om een verzoek gaat waarover het echtpaar het eens is en geen verplichting bestaat een ouderschapsplan op te stellen. Het belang van het wetsvoorstel wordt ook duidelijk vanwege de ontwikkeling in de aantallen echtscheidingen. Van alle echtscheidingen is meer dan de helft op basis van gemeenschappelijk verzoek.

Verder krijgen notarissen de mogelijkheid om namens de echtgenoten of geregistreerde partners op zitting te verschijnen voor het geval de rechter mondelinge behandeling noodzakelijk vindt. Ook mag de notaris degenen die zijn opgeroepen om in persoon op zitting te verschijnen als raadsman bijstaan.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven