‘Ook robot verdient eigen juridische status’

Delen:

Robot
Foto: Pixabay

Robots zijn steeds meer in staat zelf beslissingen te nemen. Maar wie is aansprakelijk bij een ongeval? In het Europees Parlement is voorgesteld autonome robots op termijn een zelfstandige juridische status te geven.

De zelfrijdende auto die een paaltje ramt. Een robot in de zorg die en fout maakt. Een drone die een pakketje bezorgt maar dit van te grote hoogte laat vallen. In al deze gevallen is het verstandig wanneer dergelijke robots een zelfstandige juridische status krijgen, zodat ze zelf aansprakelijk kunnen worden gesteld. Dit voorstel komt van de Luxemburgse Europarlementariër Mady Delvaux. Nu is het onduidelijk wie in dergelijke gevallen de schade moet vergoeden: de bestuurder, de eigenaar of de fabrikant? Of de ontwikkelaar van de software in de robot?

Delvaux vindt dat de juridische status van een robot vergelijkbaar moet zijn met die van een onderneming. Verder pleit zij voor een verplicht verzekeringsstelsel voor robots.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven