Ophef over opleidingsniveau HBO-juristen

Delen:

Gerard HupperetzGerard Hupperetz, directeur van de Juridische Hogeschool Avans-Fontys, is boos over de motie die onlangs door de Tweede Kamer is aangenomen, waarin nadrukkelijk werd uitgesproken dat er geen concessies mochten worden gedaan aan het opleidingsniveau van functies in de publieke sector en met name van de zgn. togaberoepen. De motie van Alexander Pechtold (D66) en Fred Teeven (VVD), werd door minister Hirsch Ballin van Justitie overbodig genoemd en dat vindt Hupperetz terecht: "Juist ten aanzien van de togaberoepen zijn de kwaliteitseisen aangescherpt. In het verleden kon een hbo’er met een MER-opleiding in twee jaar de meestertitel verkrijgen en daarna de advocatuur ingaan. Dat is nu onmogelijk. In de wet is vastgelegd, dat men zowel de bachelor als de master aan een juridische faculteit van de universiteit moet hebben behaald."

Volgens Hupperetz berust de hele zaak op een misverstand: "In een AMvB heeft de minister daar slechts één uitzondering op gemaakt. Een afgestudeerde van de nieuwe -volledig juridische- hbo-opleiding HBO-Rechten kan na het behalen van een schakeltraject aan de universiteit van ten minste een jaar doorstromen naar de universitaire master met civiel effect. Dat is dus geen hbo’er die advocaat wordt, maar iemand die vier jaar een pittige juridische hbo-opleiding heeft gevolgd en daarna nog eens twee jaar een academische. Je kunt zo ook beweren, dat iemand met de basisschool advocaat kan worden. Hij of zij moet dan wel eerst het vereiste eindniveau behalen."

Hupperetz deed zelf navraag naar het hoe en waarom van de motie: "Het blijkt dat men nadrukkelijk niet tegen doorstroming van het hbo naar het wo is (het zgn. stapelen). Men wil alleen niet dat een hbo’er direct na zijn of haar hbo-opleiding de advocatuur in kan. Maar dat is echter volstrekt niet aan de orde. De parlementariërs hebben zich duidelijk ongewild voor het karretje laten spannen van bepaalde behoudende universitaire kringen. Deze verzetten zich al enige tijd tegen dit stapelen van opleidingen. Zij zijn van mening dat de "togaberoepers" alleen niveau kunnen hebben als ze een volledige academische juridische opleiding hebben gevolgd. Twee motieven liggen daaraan ten grondslag. Of wel men heeft heimwee naar de (elitaire) academische opleidingen van vroeger (toen alles beter was), dan wel men is bevreesd voor de concurrentie die een stevige HBO-Rechtenopleiding zou kunnen betekenen. Jammer dat deze parlementariërs (en uiteindelijk een kamermeerderheid) zich zo makkelijk laten verleiden tot een onnodige uitspraak, die door lieden vanwege andere motieven werd uitgelokt. De verwarring is er al. De eerste decanen van middelbare scholen hebben al gebeld of de doorstroming nu onmogelijk geworden is. Dat is dus niet het geval. Met dank aan de Tweede Kamer."

{mosgoogle}

{mosmodule module=Gerelateerd}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven