Het nieuwe onderzoek is een vervolg van het rapport ‘Kind van de rekening’ uit 2023, waarvoor de Inspectie onderzoek deed onder gezinnen die slachtoffer waren geworden van de Toeslagenaffaire. Het huidige onderzoek is breder van aard en richt zich op gezinnen die in aanraking komen met jeugdbescherming in zijn algemeenheid.
De risico’s op discriminatie binnen de jeugdbeschermingsketen zijn in die gevallen reëel, zo constateren de onderzoekers. Zij bespreken een zestal risicofactoren waarmee de staatssecretaris wat hen betreft aan de slag moet.
Risicofactoren
Zo blijkt uit het onderzoek dat er geen specifieke instructies zijn voor medewerkers in de jeugdbeschermingsketen over hoe om te gaan met ouders die discriminatie ervaren. Trainingen over dat onderwerp zijn bovendien doorgaans facultatief.
Verder blijkt dat schriftelijke communicatie vanuit de jeugdbeschermingsketen niet toegankelijk genoeg is voor gezinnen, dat er diverse vooroordelen en stigma’s bestaan over de sociale klasse of de woonlocatie van gezinnen, en dat ouders vaak een drempel ervaren om eventuele discriminatie bespreekbaar te maken. De onderzoekers constateren tot slot dat hulpaanbod vaak niet aansluit op de behoefte van gezinnen met een migratieachtergrond.
Maatregelen
Volgens de Inspectie zijn er daarom diverse maatregelen nodig en moet de staatssecretaris daar op korte termijn werk van maken. Dat zou dan in samenwerking met alle organisaties in de jeugdbeschermingsketen moeten.
“Hiervoor is in ieder geval voldoende kennis onder alle medewerkers nodig over discriminatie en gelijke behandeling. Ook is het belangrijk dat de organisaties regelmatig hun eigen handelen onder de loep nemen en daarmee snel risico’s op discriminatie onderkennen.”