Oud-P-G vertaalt Italiaanse sonnetten

Delen:

6 maart Rome
Rome (foto: Davide Cattini/Pixabay)

Arthur Hartkamp, voormalig procureur-generaal bij de Hoge Raad, is net als wijlen Peter van Schilfgaarde (hoogleraar ondernemingsrecht) de poëzie ingegaan. Hartkamp schreef Een monument voor het gewone volk, een vertaling van ruim 250 sonnetten van de Italiaanse dichter Guiseppe Belli.

Onlangs kwam oud-hoogleraar ondernemingsrecht Peter van Schilfgaarde (bekend van Van de BV en de NV) in het nieuws met zijn dichtbundel Glimlachjes en andere weemoedigheden. De bundel verscheen als bijzonder nummer deel 100a in de serie van het Instituut voor Ondernemingsrecht. Van Schilfgaarde overleed op 20 februari 2020.

Rechteloosheid

Emeritus hoogleraar privaatrecht (universiteiten van Utrecht en Amsterdam) en Europees privaatrecht (Radboud Universiteit) Arthur Hartkamp dichtte niet zelf, maar vertaalde sonnetten van de 19e-eeuwse dichter Guiseppe Belli (1791-1863). In de eerste helft van de negentiende eeuw, in de Pauselijke Staat – een van de reactionairste staten van Europa – richtte Belli een monument op voor het gewone volk van Rome – tevens de titel van Hartkamps bundel. Hij deed dat in een epos van meer dan tweeduizend gedichten in de hechte structuur van het klassieke Italiaanse sonnet, geschreven in de volkstaal van Rome (het Romanesco). In deze dialectpoëzie komt Rome naar voren als de stad van zes p’s: papa, preti, principi, puttane, pulci e poveri: paus, priesters, prinsen, hoeren, luizen en armoedzaaiers. Belli dichtte over armoede en honger, de afhankelijkheid en rechteloosheid van het volk, het machtsmisbruik van de geestelijkheid en de willekeur van de rechtspleging.

Donderdagavond 12 maart presenteert Hartkamp zijn selectie van ongeveer 250 sonnetten, vertelt hij over zijn vertalingen en leest hij een aantal sonnetten voor. Dat doet hij bij Boekhandel Douwes in Den Haag. Aanmelden kan via info@boekhandeldouwes.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven