De Frans/Engelse investeerder Antin Infrastructure Partners neemt glasvezelspecialist Eurofiber Group over van Doughty Hanson en Reggeborgh voor een bedrag van 875 miljoen euro. Eurofiber is een leverancier van hoogwaardige digitale infrastructuur. Het bedrijf beschikt over een eigen glasvezelnetwerk en datacenter.
Adviseurs Antin Infrastructure Partners:
Loyens & Loeff (Philip van Verschuer, Max Oosterhuis, Ashwin Sewnandan Mishre, Malu Dijkstra, Roderik Beckers, Louis Lutz), Clifford Chance, Emendo Capital (Matthijs Vink, Peter van Leersum, Elmer Jutte, Kevin Koppen)
Adviseurs Management Eurofiber:
Simmons & Simmons (Leo Verhoeff, Michiel Wurfbain, Robbert Janssen), Jamieson Corporate Finance
Adviseurs Doughty Hanson & Reggeborgh:
Houthoff Buruma (Jan-Paul van der Hoek, Alexander Kaarls, Martine Bijkerk, Maarten Blom, Maurits de Haan), Skadden Arps, Slate, Meagher & Flom LLP
Philip van Verschuer, dealmaker voor Loyens & Loeff: “Antin Infrastructure Partners is een Franse investeringsmaatschappij die zich heeft toegelegd op vitale infrastructuren, onder meer telecommasten en energiebedrijven. Max Oosterhuis was hen in het kader van onze energiegroep samen met Jan Willem Van Rooij in verschillende transacties aan de andere kant tegengekomen en we hadden daarbij plezierig samengewerkt. Dat smaakte kennelijk naar meer en wij waren verheugd toen zij zich voor deze transactie bij ons meldden.
“Eurofiber had zich aanvankelijk gericht op een IPO, maar nadat deze was afgeblazen zijn partijen in een nogal langgerekt onderhandelingstraject alsnog tot elkaar gekomen. Eurofiber blijft als zelfstandige organisatie opereren en de bedrijfsvoering wordt onder het huidige management voortgezet. Door de bundeling van krachten verwachten Eurofiber en Antin dat de groep sneller zal groeien in de zakelijke markt voor digitale infrastructuren in Nederland en daarbuiten.
“Een bijzonder aspect van deze transactie was dat voor infrastructuurfondsen het regulatoire kader waarin Eurofiber functioneert van grote invloed is op de rendementsverwachtingen en de risicoanalyse van haar investering. Dat zorgde voor een extra complexiteit in een toch al relatief complexe financieringsstructuur. Gelukkig hebben we over al die gebieden de nodige kennis in huis die daarbij dus goed van pas kwam.”
Max Oosterhuis, dealmaker voor Loyens & Loeff: “Dit was een cross-border deal bij uitstek; we hadden te maken met een Franse cliënt, een Engelse verkoper en een Nederlandse onderneming met Belgische activiteiten in een industrie die de aandacht van de regulerende autoriteiten heeft. Daarnaast liepen beide vennootschapsrechtelijke structuren via Luxemburg. De diverse transactiedocumenten werden daarom door het recht van verschillende jurisdicties beheerst. Wij merken duidelijk dat M&A weer aantrekt. De focus van bedrijven in zowel het binnen- als buitenland is in toenemende mate gericht op groei. Ook zie je dat investeringsmaatschappijen weer meer durven te investeren en lijkt ook de verkoop van bestaande investeringen aan te trekken. In de huidige markt hebben zowel strategische partijen als investeringsfondsen weinig problemen om financiering aan te trekken. Wij denken dat de komende tijd het aantal overnames en openbare biedingen zal toenemen. Daarbij zal vaak een dual track gevolgd worden.”