Overname Sandd door PostNL een stapje dichterbij

In oktober 2019 heeft de welbekende grootheid in de postwereld, PostNL, zijn postconcurrent Sandd overgenomen. Die grootse overname was maar van korte duur, omdat de rechtbank Rotterdam in juni 2020 die overname en de daarbij behorende vergunning heeft ingetrokken. Onlangs gaf staatssecretaris Keijzer vooralsnog een vergunning met terugwerkende kracht voor de overname van Sandd. Maar wat is nu de eindstand?

Delen:

De hele kwestie begon toen staatssecretaris Keijzer een vergunning voor de overname van Sandd aan PostNL gaf, waarna de Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwde dit niet te doen. De ACM meende dat daardoor voor PostNL een monopolistische markt ontstaat. Posttarieven zouden aanzienlijk kunnen stijgen.

Intrekking

Zonder daar gehoor aan te geven werd de vergunning toch verstrekt en zijn PostNL en Sandd op 1 februari 2020 samengesmolten. Echter, deze verstrekking mocht niet lang baten, omdat de rechtbank Rotterdam in juni 2020 een groot stopbord ervoor plaatste en de vergunning introk. De rechtbank deelde de visie van de ACM en oordeelde dat Keijzer en het ministerie van Economische Zaken moesten luisteren naar de ACM wat betreft onderhavige kwestie.

Vernieuwde vergunning

Na deze tegenslag heeft Keijzer een onderzoek laten starten naar de mogelijke gevolgen van de oorspronkelijke overname, teneinde een nieuwe vergunning met aangescherpte maatregelen te creëren. Uit dat onderzoek vloeide voort dat de overname wel degelijk geoorloofd was. Volgens Keijzer was de winst van PostNL voor de overname niet overtuigend genoeg en een faillissement van Sandd heel dichtbij. Daarnaast zou een dergelijke overname volgens de staatssecretaris gunstig zijn voor de arbeidsvoorwaarden van veel werknemers van Sandd.

Nu is er een nieuwe vergunning gekomen met aangescherpte maatregelen. Er wordt een maximum van negen procent gelegd op het rendement dat PostNL mag maken. Hiermee wordt voorkomen dat de posttarieven, de winsten en de kosten buiten verhouding raken. Daarnaast moet PostNL de toegankelijkheid voor andere regionale postvervoerbedrijven tot het eigen landelijke netwerk waarborgen. Bovendien moet PostNL binnen het bedrijf zijn best doen om de bezorging door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de komende jaren te verdubbelen.

Overnamestatus?

Het antwoord op de vraag wat nu de eindstand is, is nog niet definitief. Een van de hoogste bestuursrechtelijke instanties, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, zal een oordeel moeten vellen over de rechtsgeldigheid van de nieuwe vergunning en de instandhouding van de overname van Sandd door PostNL.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven