Cathalijne van der Plas (JahaeRaymakers) over een unieke combinatie

Delen:

Overstap van de week is Cathalijne van der Plas. Van der Plas is met ingang van 1 januari 2020 als partner toegetreden tot de maatschap JahaeRaymakers. Ze is gespecialiseerd in internationaal privaat- en publiekrecht, asset recovery en enforcement. Ze is afkomstig van Florent.

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Ik werk al jaren samen met JahaeRaymakers, vooral in asset recovery zaken maar in toenemende mate ook in zaken die op het snijvlak van het internationaal privaatrecht en het internationaal publiekrecht liggen, zoals in kwesties over immuniteit of human rights. Gezien de goede klik, de gedeelde voorliefde voor de internationale context en het feit dat de samenwerking groeide, lag de overstap voor de hand.

Daarbij komt dat ik op bijvoorbeeld het terrein van het IPR met enige regelmaat word ingeschakeld als lawyer’s lawyer – voor expert opinies, als ghost writer of gewoon om te sparren. Het zat in die gevallen soms in de weg dat ik bij een concurrerend civiel kantoor werkte; dat obstakel is met deze overstap ook verdwenen.

Voelt u zich al thuis op uw nieuwe kantoor?
Ja, zeer. Het zijn stuk voor stuk geweldige mensen, die bovendien heel goed zijn in wat ze doen. Een gezellige en inspirerende werkomgeving.

We hebben begrepen dat u zich in grensoverschrijdende kwesties op het snijvlak van internationaal privaat-, publiek- en sanctierecht begeeft, bijvoorbeeld in kwesties over internationale bevoegdheid, immuniteit en toepasselijk recht. Een bijzondere expertise. Waar komt die passie vandaan?
Tijdens mijn studie was het vooral het internationaal publiekrecht dat me trok. Een stage bij de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht wakkerde mijn belangstelling voor het IPR aan. Dit leidde in 2005 tot een proefschrift over de taak van de rechter en het IPR. De helft van dat proefschrift ging over de toepassing van vreemd privaatrecht, de andere helft over de toepassing van vreemd publiekrecht. Het was mijn doel een praktijk op te bouwen die beide rechtsgebieden verenigt. Dat is gelukt.

Is deze expertise ook waarom JahaeRaymakers u graag aan het team wilde toevoegen?
Ja inderdaad. De focus van JahaeRaymakers ligt op risks, reputations & sanctions voor bedrijfsleven en professionals in Nederland èn in grensoverschrijdende kwesties. Er is veel kennis en ervaring over Europees en internationaal recht. De combinatie van onze expertisegebieden binnen één kantoor is in Nederland vrij uniek, terwijl het een hele logische combinatie is, zoals je al ziet bij een aantal gerenommeerde kantoren in het buitenland.

Hoe ziet de ‘nieuwe’ advocatuur er u volgens u uit?
De nieuwe advocatuur zal zich voortdurend moeten aanpassen aan een wereld waarin ontwikkelingen, kansen en risico’s razendsnel opkomen en weer gaan. Per kwestie zal voor cliënten het beste team aan deskundigen moeten worden samengesteld zodat hun belangen stevig, nuchter en goed worden geborgd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven