Overstap van de week

Overstap van de week: John van Loo

Overstap van de week is John van Loo, hij heeft zich aangesloten bij AdvocatenvanOranje in Amsterdam en zijn ondernemingsrechtpraktijk meegebracht. John van Loo is afkomstig van Labré advocaten.

Gefeliciteerd met uw overstap. Wat heeft u als eerste op uw bureau gezet?
Dat is een klein klokje met alarm dat ik van mijn voormalig secretaresse heb gekregen. Ze wenste mij toe dat ik in mijn nieuwe omgeving wat vaker op tijd naar huis ga. Ik doe mijn best, maar helaas is dat de eerste twee maanden nog niet gelukt vanwege de begeleiding van twee overnames en een management buy-out. Best druk naast mijn procespraktijk.

U komt van Labré advocaten, een kantoor dat u mede heeft opgericht en waar u bijna 20 jaar als partner de ondernemingsrechtpraktijk leidde. Dat lijkt me een lastige beslissing?
Dat was het ook. Maar wel een beslissing die meteen goed voelde. Op het moment dat ik het besluit genomen had voelde ik me weer ‘vrij’. Het avontuur tegemoet!

Is dat waarom u bent overgestapt?
Mijn droom sinds de oprichting in 1998 (toen heette Labré nog Vlaskamp Van Loo Advocaten) was om het kantoor te laten groeien tot 15 advocaten. Toen dat zover was, was de uitdaging weg. Ik ben een bouwer, wil mijn creativiteit kwijt en me elke dag verwonderen. Dat was niet meer zo. Nadat ik besloten had te vertrekken bij Labré ben ik op zoek gegaan naar een platform dat bij mij, mijn doelstellingen en mijn praktijk past. Met de flexibiliteit om mijn functie als MD bij Warwick Legal Network goed uit te oefenen. Dat is AdvocatenvanOranje geworden.

U bent bovendien onlangs benoemd tot Managing Director van Warwick Legal Network. Hoe gaat u uw praktijk combineren met deze functie?
WLN is een netwerk van 40 advocatenkantoren in 29 jurisdicties met ruim 500 advocaten. In Nederland zijn Labré, Falcq en Vlaskamp advocaten daar lid van. Ik heb in 2002 aan de wieg gestaan van WLN en vind dat WLN meer aandacht verdient om te bloeien. Met een collega (solicitor) uit Londen heb ik een managementvoorstel gemaakt dat is omarmd door het bestuur. Het is dus een duobaan. Allebei twee dagen in de week en dat gaat prima samen met mijn praktijk. Ik ontmoet daardoor veel buitenlandse advocaten en reis regelmatig. Dat geeft energie.

Hoe ziet de ‘nieuwe’ advocatuur er u volgens u uit?
Recht is slecht in algoritmen te vangen. Natuurlijk moeten we automatisering omarmen voor communicatie, bulkwerk, standaardcontracten en kwaliteitswaarborging. Maar er zal behoefte blijven bestaan aan vertrouwenspersonen en maatwerk. Bovendien is procederen altijd mensenwerk. Ik ben een advocaat van de oude stempel: eigenwijs, kritisch, creatief, maatschappelijk geëngageerd en met liefde voor het vak. Ik geloof dat die ouderwetse advocaat zal blijven bestaan, we noemen hem nu heel modern ‘trusted advisor’.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures