Overstap van de week: Marlies Loenen

Delen:

Overstap van de week is Marlies Loenen. Loenen is begin april overgestapt van Sjöcrona van Stigt Advocaten naar Hoogendam Advocaten in Den Haag, waar zij de straf- en bestuursrechtelijke praktijk zal versterken.

Gefeliciteerd met uw overstap. Wat is uw mooiste herinnering aan uw voormalige kantoor?
Ik heb een wat atypische start gehad van mijn carrière bij mijn voormalige kantoor Sjöcrona van Stigt Advocaten. Voordat ik daar aan de slag ging als advocaat-stagiaire ben ik werkzaam geweest als paralegal. Als paralegal werkte ik een jaar lang voor Alexander de Swart die zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen bijstond in de strafzaak in hoger beroep in het zogenaamde Havenschandaal. Een behoorlijk unieke zaak met fanatieke procesdeelnemers, een duizelingwekkende hoeveelheid pagina’s aan strafdossier en grote belangen die op het spel stonden. Ontzettend veel facetten van het materiële en procedurele strafrecht kwamen aan bod en ik heb enorm veel geleerd van die ervaring en de samenwerking met alle betrokkenen.

Waarom bent u overgestapt?
Bij mijn vorige werkgever heb ik de mogelijkheid gehad om (mee) te werken aan een grote diversiteit aan strafzaken en daar inhoudelijk veel geleerd. Omdat ik van mening was dat mijn ambitie en toekomstvisie niet meer helemaal aansloten bij Sjöcrona van Stigt Advocaten, heb ik de keuze gemaakt om over te stappen. De keuze is gevallen op Hoogendam Advocaten, een kantoor waar betrokkenheid, kwaliteit, en daadkracht worden gecombineerd met Hollandse nuchterheid en bescheidenheid. Kwaliteiten en eigenschappen waarin ik mijzelf herken.

Afgelopen jaar was u genomineerd als Legal Woman, Upcoming Talent 2017. Wilde Hoogendam Advocaten u daarom hebben?
Een dergelijke nominatie is natuurlijk een mooie aanmoediging voor de toekomst. Legal Women heeft mij de mogelijkheid gegeven mijzelf te presenteren en daardoor heb ik kennis kunnen maken met allerlei vrouwelijke topjuristen. Een verrijking van mijn netwerk en een stimulans voor de toekomst dus.

Mijn nominatie heeft een enorme hoeveelheid aan positieve reacties opgeleverd en mijn naam bij potentiële werkgevers onder de aandacht gebracht. Ik denk niet dat de nominatie uiteindelijk de reden is geweest voor Hoogendam Advocaten om mij aan te nemen: ik denk dat ook zij zagen dat ik op inhoudelijk en persoonlijk vlak een goede aanvulling zou zijn op het bestaande team.

Het team van Hoogendam Advocaten was tot uw komst volledig mannelijk. Hoe gaat u uw mannetje in die mannenwereld staan?
Met mijn voorliefde voor voetbal, mijn goede gevoel voor humor en mijn directe en open manier van communiceren zal dat geen probleem zijn. De vrouwelijke secretariële en juridische ondersteuning op kantoor maakt dat het kantoor een prima balans kent.

Wat verandert er in de komende vijf jaar in de advocatuur, denkt u?
Je merkt dat de advocatuur enorm onder een vergrootglas ligt. Vanuit de maatschappij wordt er kritisch meegekeken naar de advocatuur en wordt het optreden van advocaten ook steeds meer beoordeeld aan de hand van ethisch besef en morele normen. Daar zal de advocatuur zich meer bewust van moeten worden. Het meekijken, onderling beoordelen en onder de loep nemen van het eigen functioneren is ook binnen de Nederlandse Orde van Advocaten een punt van aandacht.

Daarnaast denk ik dat advocatenkantoren niet langer kunnen volstaan met het vasthouden aan traditionele businessmodellen, niet richting de eigen medewerkers en niet richting de cliënten.

Om talentvolle advocaten bij zich te houden, moeten kantoren zich blijven ontwikkelen. En dat is ook van belang voor cliënten. Voor het aantrekken en behouden van cliënten zal de advocatuur ook moeten investeren in technologische innovatie. Digitale zichtbaarheid, het delen van informatie en het onderscheiden van de massa zijn daarbij denk ik van belang. Cliënten zullen in de toekomst beter geïnformeerd zijn en veeleisender worden en zullen niet enkel meer genoegen nemen met juridisch inhoudelijke innovatie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven