Overstap van de week: mr. Alrik de Haas

Delen:

VanBloemendaalVerweij-DeHaasOverstap van de week is mr. Alrik de Haas. Hij zal per 1 januari 2012 overstappen van OMVR Advocaten en Notarissen naar Van Bloemendaal & Verweij Advocaten (VBV Advocaten, vestiging Ermelo), waar hij zal toetreden. Daar zal hij een volledig op strafzaken gerichte praktijk blijven uitoefenen, georiënteerd op heel Nederland.

Waarom gaat u deze overstap maken?

Het is mijn streven de reputatie als advocaat in strafzaken hoog te houden. Ik leg de lat hoog, in iedere zaak, wel of niet toegevoegd en in het belang van mijn cliënten. Het genoegen in mijn specialistisch vakgebied behouden, drijft mij. Het gaat in het strafrecht vaak om zeer ingrijpende beslissingen, voelbaar voor veelal ‘gevallen mensen’ die nog steeds mens zijn in onze rechtsstaat. Je moet als advocaat, vanuit de achterliggende ondernemingsstructuur, vol voor je vak kunnen gaan, in alle opzichten. Vanuit de nieuwe, gezamenlijke onderneming meen ik naar de toekomst toe de strafpraktijk zo verder te kunnen opbouwen.

Was het moeilijk om deze beslissing te nemen?

Ja, deze beslissing lag niet zonder meer voor de hand. Na verloop van tijd, zeker na een periode van ruim zes jaar dienstverband, kijk je steeds meer naar de langere termijn. Je bent dankbaar voor alle ontplooiing en kansen die je huidige werkgever heeft geboden, om te zijn wie je nu bent. Diverse kansen komen voorbij. Daarbij betrek je ook privéaspecten, het thuisfront niet te vergeten. Goede kennissen en vrienden houd je belangeloos de opties voor. Uiteindelijk komt een tijd van keuzes maken, dat doe ik het liefst in ‘een situatie van hoogtij’, waarbij je met elkaar positief kan terugkijken op de achterliggende periode. Vaste cliënten kiezen vervolgens ook zelfstandig door wie zij bijgestaan willen worden voor het vervolg, naar blijkt is vooral de inzet en persoon van de advocaat daarin doorslaggevend. Het is belangrijk de mensen die je bijstaat echt te kennen.

Is er een zaak die u nog niet tegen bent gekomen, maar in uw nieuwe kantoor wel hoopt te mogen doen?

Mijn insteek is dat strafrechtelijke zaken en problemen daarbij, waar mogelijk, snel opgelost worden. Dat vereist een efficiënt en slagvaardig optreden, met een gezonde dosis vechtlust. De afgelopen zes jaar heb ik al heel veel gezien. Herhaaldelijk voerde ik de verdediging in omvangrijke zaken waarbij het bijvoorbeeld ging om een voltooid levensdelict. Een lange adem bleek nodig om voor velen onverwacht toch ‘goed’ te eindigen met een einduitspraak. Ik zie natuurlijk ook uit naar ‘qua materie nieuwe’ zaken, waarbij de tanden direct kunnen worden gezet. Indien voor het belang van de cliënt nodig acht ik mij dan niet gebonden aan kantoortijden.

Wat gaat u bij dit kantoor doen wat u bij uw vorige werkgever niet kon?

Het belang de verdediging in strafzaken als kantoor optimaal te kunnen voeren (nog meer) naar buiten toe uitdragen, naast de andere rechtspraktijken, wetende dat je ook met een strafpraktijk nog steeds ondernemer kan zijn.

Waar hoopt u over 10 jaar te staan?

Als het mij wordt gegeven, hoop ik ook dan nog voortdurend met mijn vak bezig te zijn, niet te vaak maar als het bijdraagt aan kwaliteit soms ‘s nachts hierover te dromen. Integer en vol vertrouwen tot het gaatje gaan voor je cliënten als medeburgers. Ik hoop mij dan meer te hebben ontplooid als een geduchte strafpleiter, wars van snobisme en eigendunk, goed in het vak en vol ervoor gaan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven