Overstap van de week: mr. Casper Riekerk

Delen:

Casper RiekerkOverstap van de week is mr. Casper Riekerk. Hij is per 1 juni overgestapt van De Nederlandsche Bank, waar hij meest recent hoofd handhaving was, naar Finnius advocaten. Bij Finnius is Riekerk als advocaat toegetreden in een praktijk die zich richt op financieel toezichtrecht.

U heeft deze overstap naar eigen zeggen gemaakt om uw loopbaan een serieuze wending te geven. Vond u uw baan als toezichthouder niet serieus genoeg?

Integendeel, mijn baan was zeer interessant. Ik werkte met betrokken mensen bij een kundige organisatie en in een boeiend rechtsgebied. De resultaten die we neerzetten hadden impact en deden er toe. Maar doorslaggevend voor mij was dat ik na 12,5 jaar toezicht graag wilde werken in een omgeving waarin zelfstandigheid en ondernemerschap meer leidend zijn. Zo kwam ik bij de advocatuur. Om daad bij gedachte te voegen verzocht ik vervolgens om ontslag.

Uw plan was om faillissementscurator te worden. Waarom heeft u er tóch voor gekozen om advocaat te worden in een financieel toezichthoudende praktijk?

In het insolventierecht en de afwikkeling van faillissementen zag ik veel raakvlakken met het werk dat ik deed. Maar met een nieuwe start qua omgeving én inhoud zou ik al mijn ankers los laten en geen gebruik maken van de kennis die ik me heb eigen gemaakt met betrekking tot financieel recht en toezicht. Dat is uiteindelijk niet verstandig. Verder werd ik gegrepen door de klik met de partners van Finnius advocaten, hun mindset en ondernemerschap. Dat trok enorm en geeft nog iedere dag energie. De keuze was toen vlot gemaakt.

Vond u het moeilijk om na 12,5 jaar weg te gaan bij de Nederlandsche Bank?

Jazeker, met pijn in het hart en dat was wederzijds. Maar ik had en heb de overtuiging dat dit voor mij een goede stap is. Dat maakte het weer makkelijker.

Wat gaat u bij dit kantoor doen wat u bij uw vorige werkgever niet kon?

Het grootste verschil is dat een advocaat veel meer ruimte heeft om richting te geven en oplossingen aan te dragen. Een toezichthouder is de bewaker die er voor zorgt dat de regels van het spel worden nageleefd. Hoe de spelers het spel spelen is door de toezichthouder lastiger te beïnvloeden, een advocaat kan juist daar zijn nut bewijzen.

Waar staat u over 10 jaar?

Tien jaar is wel ver weg, maar ik verwacht dat Finnius advocaten met zes jaar een van de meest gezaghebbende dienstverleners in de financiële sector is. Verder hoop ik dan in goede gezondheid en met veel plezier terug te kunnen kijken op een geslaagde start als advocaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven