Overstap van de week is mr. Edmon Oude Elferink. Hij is per 1 mei de praktijkgroep Mededingingsrecht van CMS Derks Star Busmann komen versterken. Edmon Oude Elferink was voor zijn overstap werkzaam als referendaris bij het Hof van Justitie van de Europese Unie te Luxemburg. Hij is specialist op het gebied van Europees recht en mededingingsrecht.
Voordat u de overstap naar CMS Derks Star Busman maakte, heeft u een aantal jaar bij het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg gewerkt. Een bijzondere plek. Wat heeft u tóch doen besluiten om na bijna drie jaar weg te gaan?
Voor een referendaris is een verblijf aan het Hof van Justitie van drie tot vijf jaar eerder regel dan uitzondering. Daarna vliegt men vaak uit naar een andere Europese instelling, de rechterlijke macht in de eigen lidstaat of de universiteit. Ik kies voor een terugkeer naar de advocatuur en beschouw de drie jaren bij het Gerecht, dat is één van de drie instanties die het Hof rijk is, in dit verband als erg waardevol. Ik heb namelijk niet alleen gewerkt voor de Nederlandse rechter Arjen Meij, maar ook voor zijn opvolger Marc van der Woude. Zij gaven ieder op eigen wijze invulling aan het ambt van rechter. Bovendien heb ik in meer algemene zin veel geleerd. Niet alleen juridisch inhoudelijk, maar ook over het functioneren van de Europese Unie en haar instellingen. Ik kijk er dan ook naar uit om mijn unieke kennis en ervaring – voor zover ik kan nagaan ben ik de enige Nederlandse advocaat die als referendaris bij het Gerecht heeft gewerkt – in de komende jaren aan te wenden ten behoeve van cliënten.
U bent nu partner bij CMS Derks Star Busmann en bent werkzaam vanuit Brussel. Eigenlijk bent u al sinds 2003 niet meer in Nederland werkzaam. Wat trekt u zo aan in België/Luxemburg?
Hoewel ik er met plezier heb gewoond en gewerkt, lag Luxemburg in verschillende opzichten betrekkelijk ver van Nederland. Brussel heeft daarentegen als groot voordeel, naast het feit dat het een heerlijke stad is om in te leven, dat het onmiskenbaar buitenland is, maar geografisch en cultureel dicht tegen Nederland aanschurkt. Dat maakt het mogelijk dat ik voor CMS Derks Star Busmann in Nederland gevestigde cliënten bedien en in beginsel 1 of 2 keer per week in Nederland ben. Op de dagen dat het verkeer meezit en de treinen volgens schema rijden, is dat echt ideaal. Ik geniet dan van het beste van twee werelden.
Voelt u zich al thuis op uw nieuwe kantoor? Wat is het leukste, buiten uw nieuwe werkzaamheden en wellicht meer salaris, dat u erbij hebt gekregen?
Ik voel me al behoorlijk thuis op de vloer van het CMS EU Law Office in Brussel. Er werken advocaten met uiteenlopende nationaliteiten voor verschillende tot het CMS-netwerk behorende kantoren. De overgang van mijn vorige internationale werkomgeving verloopt mede daardoor erg soepel.
Het leukste dat ik erbij heb gekregen? Dat moet mijn BlackBerry zijn. Ik vraag me nu voortdurend af hoe ik het drie jaar zonder heb kunnen doen.
Hoe bent u op uw eerste werkdag bij CMS Derks Star Busmann ontvangen?
Met open armen. Door de Nederlandse partner Robert Bosman en het hele team. Ik begrijp dat zij net zo uitkijken naar onze samenwerking als ik.
Wat nam u zich voor toen u de advocatuur in stapte? Heeft u dit voornemen inmiddels bijgesteld?
Toen ik als advocaat begon, nam ik mij voor om voor iedere cliënt altijd het onderste uit de kan te halen. Dat is nu bij mijn herintreding niet anders. Wel kan ik de natuurlijke ‘drive’ die ik heb door mijn ervaring strategischer en effectiever voor cliënten inzetten dan in mijn beginjaren. Dat ik bijvoorbeeld in Luxemburg aan den lijve heb kunnen ondervinden hoe de rechterlijke macht functioneert en dat ik me vanuit verschillende invalshoeken met dezelfde vragen op het terrein van het Europese recht heb bezig gehouden, maakt me veelzijdig en completer. Ik zal bij de beoefening van het vak van advocaat één les van Arjen Meij niet snel vergeten: “Wat evident is voor de één, is niet noodzakelijkerwijs evident voor de ander”.