Overstap van de week: mr. Emile G. Steevensz

Delen:

Emile G. SteevenszOverstap van de week is mr. Emile G. Steevensz (fiscaal-jurist Certa Legal Tax Dutch Caribbean). Hij is per 1 april benoemd tot partner bij Certa Legal Tax Dutch Caribbean. Steevensz is gespecialiseerd in het adviseren over de fiscaal juridische aspecten bij fiscaal juridische transacties en investeringen.

U werkt en woont al sinds 2001 in Curaçao. Was het altijd al een droom van u om die kant op te gaan?

Ik ben bij toeval op Curaçao terecht gekomen. Ik wilde graag een tijdje in het buitenland wonen en werken. Ik werkte toentertijd bij Deloitte in Voorburg en kreeg in 2001 de mogelijkheid om voor 2 jaar op de vestiging in Curaçao te werken. Aan het eind van de ‘uitzend’ periode ben ik overgestapt naar de Curaçaose vestiging van Loyens & Loeff waar ik tot oktober 2009 heb gewerkt.

U komt van accountantskantoor Wesselman, waar u kantoordirecteur in de fiscale praktijk was. Wat voor verschillen ervaart u in het werken bij de Caribische vestiging van Certal Legal Tax, in vergelijking met het werken bij Wesselman?

Wat ik bij Wesselman miste was de ambitie om plek te verwerven tussen de gevestigde orde en een professionele werkomgeving. Ik was redelijk op mezelf aangewezen. Met de collega’s van Certa Legal Tax in Amsterdam is er gewoon een goede klik en er is snel feedback als het nodig is. Zoals ik ook bij Loyens heb ervaren is over het algemeen een betere synergy tussen de advocatuur en fiscaliteit. Ik verwacht dan dit ook het geval zal zijn met collega’s van Certa Legal Attorneys Caribbean.
Ik ben bij Wesselman wel veel wijzer geworden als ondernemer.

Voelt u zich al thuis op uw nieuwe kantoor? Wat is het leukste, buiten uw nieuwe werkzaamheden en wellicht meer salaris, dat u erbij hebt gekregen?

Ja, ik voel me zeer zeker al thuis. Ik heb mijn eigen praktijk ingebracht, in dat opzicht is er weinig veranderd. Je moet je kunnen blijven focussen op nieuwe markten. De internationale tax-praktijk op Curaçao is voor een groot deel een referral praktijk, wat betekent dat je veel bezig bent de mogelijkheden van het opnemen van Curaçao in internationale structuren bij buitenlandse adviseurs onder de aandacht te brengen.
Daarnaast is het opbouwen van een tax-praktijk voor de lokale Curaçaose ondernemers een prioriteit. Ik kijk uit naar een (Curaçaose) fiscalist die de opbouw van dit deel van de praktijk mede voor zijn rekening kan nemen.

Bent u van plan om de rest van uw carrière in Curaçao te blijven werken? Of komt u over een aantal jaar weer terug naar Nederland?

Ik denk dat ik na 10 jaar Curaçao het point of no return wel heb bereikt, al weet je het nooit van te voren. Ik denk dat als ik Curaçao verlaat, ik me in Medellin vestig waar ik met mijn echtgenote een klein appartement heb. Het idee om mijn oude dag te slijten op een kleine finca waar ik wat koffie, suiker en fruit kan verbouwen lijkt me wel wat.

U houdt zich met een hoop dingen bezig. Zo adviseert u bijvoorbeeld middelgrote en grote ondernemingen bij overnamestructuren en begeleid u buitenlandse ondernemers met hun investeringen op Curaçao. Als u moest kiezen, wat vindt u dan het allerleukste om te doen?

Ik heb geen echte voorkeur. De diversiteit in het werk vind ik het belangrijkst. Wel is het leuk buitenlandse investeerders, zowel particulieren als ondernemers die naar Curaçao komen, te begeleiden. Je kan dan een stukje enthousiasme over het eiland en de mogelijkheden overbrengen. Je hebt ook directer contact met de ondernemer zelf. Bij buitenlandse overnamestructuren is het uiteindelijk vaak een onderonsje tussen de diverse adviseurs in de wereld, maar dat heeft weer de dynamiek van snelheid waar de zaken geregeld moeten worden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven