Overstap van de week

Overstap van de week: Peter de Haan

Overstap van de week is Peter de Haan (38). De Haan is per 1 mei 2018 in dienst getreden bij Asselbergs & Klinkhamer Advocaten, waar hij de sectie Vastgoed versterkt. Hij heeft hiervoor onder meer gewerkt als jurist bij de bouwunit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is specialist in het omgevingsrecht.

Van harte gefeliciteerd met uw overstap. U komt bij de Raad van State vandaan? Was u toe aan een nieuwe omgeving?
Jazeker. Na de afronding van mijn proefschrift wilde ik weer terugkeren naar mijn roots: de advocatuur. Hoewel ik veel bij de Raad van State heb geleerd, miste ik het bijstaan van leuke cliënten en het pleiten. Asselbergs & Klinkhamer nam naar aanleiding van mijn proefschrift contact met mij op. Ik kende al enkele advocaten van het kantoor en de uitstekende reputatie.

Wat wilt u bij Asselbergs & Klinkhamer Advocaten bereiken?
Dit is een van de weinige kantoren dat naast civiel bouwrecht ook in publiek bouwrecht is gespecialiseerd. De sectie Vastgoed is een van de grootste in de regio Zuidwest-Nederland. Ik hoop de komende jaren bij te dragen aan de verdere uitbouw van de sectie. Publiek bouwrecht is specialistenwerk. Weinig advocaten hebben een bouwtechnische achtergrond. Nog minder hebben praktijkervaring in het veld en zijn ook op publiek bouwrecht gepromoveerd. Mijn wens is dat zowel projectontwikkelaars, aannemers, wooncorporaties en zorginstellingen enerzijds als gemeenten en omgevingsdiensten anderzijds zich door ons laten bijstaan bij complexe bouwzaken.

U bent ook redacteur en auteur voor Tekst & Commentaar Ruimtelijk bestuursrecht. Kunt u dit blijven doen?
Ik blijf zeker redacteur en auteur. Met slechts vier auteurs geven wij uitleg over het gehele ruimtelijke bestuursrecht. Er zijn al voorbereidingen voor de tiende druk en ook voor Tekst & Commentaar Omgevingswet. Voor die laatste zal ik het publieke bouwrecht van commentaar voorzien. Ik vind dit te leuk om niet meer te doen. Overigens heb ik ook bij de Raad van State naast mijn fulltime baan zowel het klad van mijn proefschrift in anderhalf jaar geschreven als mijn werkzaamheden voor Tekst & Commentaar verricht. Ik heb verder vergevorderde plannen om nieuwe boeken over publiek bouwrecht te schrijven als de komende wetswijzigingen definitief zijn.

Wat maakt dat u zo goed bent in uw vak?
Mijn passie voor de bouw. Mijn vader heeft zijn hele leven in de bouw gewerkt. Ik heb eerst civiele techniek (weg- en waterbouwkunde met specialisatie constructies) gestudeerd. Ik heb destijds als stagiair een half jaar als assistent-uitvoerder in de zware betonbouw rondgelopen. Ook heb ik een jaar lang gewerkt als stagiair en daarna als afstudeerder bij de adviesgroep Structural Engineering van een bekend internationaal ingenieursbureau. Ik was altijd erg goed in mechanica, waarvoor je analytisch vermogen heel belangrijk is. Dit gestructureerd analyseren van problemen doe ik nog steeds. Bovendien heb ik jarenlang op het hoogste niveau publiek bouwrecht bedreven bij de Raad van State.

Doet u aan carrièreplanning?
Nee. Mijn doel is om te doen wat ik leuk vind. Ik hoop zo lang mogelijk mooie cliënten met hoogwaardig en duidelijk advies bij te staan. Na de moeilijke periode tijdens de crisis zit publiek bouwrecht de komende jaren in de lift.  Afgelopen week was een item in Nieuwsuur dat Nederland nog lang niet is uitgebouwd en nu moet bouwen op lastige locaties. Daarnaast zijn gasloos en energiezuinig bouwen belangrijke aandachtspunten. Het publieke bouwrecht zal de komende tijd aanmerkelijk veranderen. Het wetsvoorstel Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (al dan niet met novelle) en de Omgevingswet zorgen voor een andere invulling van het publieke bouwrecht.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand