Overstap van de week: prof. mr. Nora van Oostrom-Streep

Delen:

Nora van Oostrom-Streep

© Truus van Gog

Overstap van de week is prof. mr. Nora van Oostrom-Streep (adviseur). Zij is van Van der Stap notarissen overgestapt naar NautaDutilh. Zij is tevens hoogleraar notarieel recht aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit van Utrecht en raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Arnhem.

Wanneer wij u googelen, zien we vooral uw wetenschappelijke bijdragen. Was u niet liever fulltime hoogleraar geworden?

Nee. Alhoewel fulltime hoogleraar zijn zeker voordelen biedt en het nu vaak woekeren is met de tijd, is het juist de voeling met de praktijk die mij meerwaarde geeft. Hoogleraar Notariaat zijn zonder mijn voeten in de praktijk te hebben, zou voor mij onmogelijk zijn. Overigens heb ik ook ooit nog een juridisch kookboek geschreven (Het Gerechtshof). Als het goed is, zou Google dus een iets breder beeld van mij moeten laten zien! Kwam dat bij het googelen niet naar boven?

U gaat de commerciële notariële vastgoedpraktijk bij NautaDutilh een wetenschappelijke invulling geven. Hoe moeten we dat zien?

Als een aanvulling op de daar al bestaande kennis en een theoretische spiegel. Als je boven het gemiddelde wilt uitstijgen, moet je niet alleen weten door welke hoepel je moet springen, maar vooral uit welke elementen die hoepels zijn opgebouwd. Mijn bijdrage kan bestaan uit het steeds laten zien van dat theoretisch kader en de vertaalslag naar de bestaande praktijkcasus. Hierbij teken ik aan dat er binnen NautaDutilh natuurlijk al heel veel kennis aanwezig is en dat het wellicht ook gaat om het samen bedenken van nieuwe hoepels. Daarnaast zal ik bijdragen aan seminars, cursussen en publicaties.

Twee jaar geleden had u stevige kritiek op het niveau van de juridische universitaire opleidingen. Hoe is het met het niveau van de opleidingen van NautaDutilh gesteld?

Het feit dat er binnen Nauta Dutilh een opleidingsafdeling is, zegt natuurlijk al heel veel in positieve zin. Daarnaast volgen binnen het notariële onroerend goed vrijwel alle kandidaten de Grotius Opleiding onroerend goed, dus ik heb hoge verwachtingen.

Naast adviseur en hoogleraar bent u ook nog raadsheer-plaatsvervanger. Is deze driehoek de ideale combinatie?

Dat vind ik wel. Alle kanten van de medaille komen aan bod. Je ziet meteen waar de theorie het niveau van de tekentafel niet overstijgt en waar de praktijk de theorie met voeten treedt.

Wat doet u over 7 jaar?

Waarom 7 jaar? De seven year itch? Geen idee om eerlijk te zijn. Naar ik hoop kan ik nog steeds op de barricaden staan voor het notariaat, want die beroepsgroep verdient veel meer waardering dan zij nu krijgt. Hiermee ambieer ik geen politiek lobbyist te worden, maar er vloeit wel notarieel bloed door mijn aderen.

Overigens heb ik over zeven jaar twee kinderen in de puberleeftijd (14 en 17) en een kind van 7,5 dus alles wat ik professioneel hier nu ambieer is onder voorbehoud!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven