Overstap van de week: Jan Henk van der Velden

Delen:

Jan Henk van der Velden

Jan Henk van der Velden stapt na 27 jaar uit de advocatuur om directeur te worden van Stichting Utrecht Science Park. Hij was als advocaat en partner verbonden aan Wijn & Stael. Daarnaast vervult hij diverse nevenfuncties waaronder bestuurs- en toezichthoudende functies en maakt hij deel uit van de Tuchtcommissie Betaald Voetbal.

Op 2/3 van uw werkzame carrière stapt u de advocatuur uit. Was u het zat?
Nee, ik heb het altijd een heel mooi vak gevonden, anders houd je het ook niet zo lang vol. Ik kreeg wel steeds meer het gevoel dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging en mij wilde inzetten vanuit een andere rol dan als advocaat. Natuurlijk doe ik dat al in mijn nevenfuncties, maar deze functies waren juist daardoor misschien ook de trigger om de stap te zetten.

Waarom heeft u juist voor Stichting Utrecht Science Park gekozen?
De veelzijdigheid van de functie. De stichting Utrecht Science Park is de marketing-, acquisitie-, lobby- en samenwerkingsorganisatie van het Utrecht Science Park en is opgericht op initiatief van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht, de Gemeente Utrecht en de Provincie Utrecht. Het Utrecht Science Park is ook in economisch opzicht heel belangrijk voor de regio.
Ik vind het echt ongelofelijk interessant hoe op het Utrecht Science Park, de zorg- en kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven op een zeer hoog niveau en heel intensief wordt samengewerkt om nieuwe oplossingen te vinden voor duurzaamheid en gezondheid. Nu en in de toekomst. Prachtig om daaraan vanuit mijn nieuwe functie een bijdrage te kunnen leveren, bijvoorbeeld door mogelijkheden voor nieuwe bedrijven te realiseren.

Bent u in uw nieuwe functie nog wel als jurist actief of is het een geheel nieuwe start?
Nee het is een echte bestuursfunctie, maar bij diverse onderdelen bijvoorbeeld voor contractonderhandelingen is mijn juridische bagage natuurlijk wel een pré.

Zien we u niet meer terug in de advocatuur?
Nee, ik heb heel bewust voor een switch gekozen, dus daar ga ik niet van uit. De relatie met de veelal trouwe cliënten zal ik dus gaan missen. Het voordeel is wel dat ik veel van mijn relaties in het Utrechtse vanuit mijn nieuwe functie weer zal tegenkomen.

U heeft een boek geschreven: ‘Iedereen liegt maar ik niet’. Komt er een nieuw boek? Krijgt u tijd om een nieuw boek te schrijven?
Er zijn wel ideeën voor een vervolg. Ook mijn uitgever AW Bruna zou dat leuk vinden. Maar de tijd hiervoor vinden zal inderdaad lastig zijn. Alhoewel, mijn eerste boek heb ik ook naast een drukke advocatenpraktijk geschreven. Ik heb het schrijven altijd als een vorm van ontspanning ervaren. Dus wie weet! Mijn lezingen en workshops over mijn liegladder en het toepassen daarvan op integriteitdilemma’s zal ik in ieder geval blijven geven.

Wat is uw levensmotto?
Dat is een lastige vraag.  Maar een van mijn motto’s is dat je problemen beter kunt aanpakken dan door laten sudderen. Het alleen benoemen van een probleem lost nog niets op. Daar past ook bij dat je eerlijk je mening geeft als je over zaken ontevreden bent. Het wordt immers steeds lastiger dat later alsnog te doen. Het risico is dat het van kwaad tot erger wordt.

Het is goed gebruik in onze familie om als we waarschuwingen zien als ‘Slecht wegdek’ of ‘Deur klemt’, in koor te roepen: “Daar moet je geen bord bij neerzetten, daar moet je wat aan doen!”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven