Overstap van de week: Jan-Willem de Jong

Delen:

Jan-Willem de Jong

Overstap van de week is Jan-Willem de Jong. De Jong heeft zich verbonden aan de sectie Corporate Litigation van BarentsKrans. Hij gaat zich daar in het bijzonder bezighouden met kartelschadeprocedures. De Jong is afkomstig van Houthoff Buruma.

U heeft ruim negen jaar bij Houthoff Buruma gewerkt. Waarom nu deze overstap?

Ik heb bij Houthoff Buruma een hele mooie tijd gehad en daar ontzettend veel geleerd. Ik was daar nauw betrokken bij de afwikkeling van verschillende massaschades – veelal aan de verwerende kant. Na verloop van tijd merkte ik dat mijn voorkeur uitgaat naar een actievere rol bij het bereiken van een oplossing. BarentsKrans kwam toen snel op mijn pad. BarentsKrans heeft onder andere op het gebied van kartelschadezaken in Nederland een toonaangevende positie aan de zijde van eisende benadeelden.

Hoe is het om nu bij collectieve acties veelal voor benadeelden juist aan de eisende kant te staan?

Het bevalt uitstekend. Het verweer bij massaschadezaken is vooral gericht op het voorkomen van de toewijzing van vorderingen. Het is leuk om die (juridische) hobbels nu van de andere kant te benaderen en deze bij voorkeur te omzeilen. Het geeft ook voldoening om benadeelden bij te staan in de strijd compensatie te verkrijgen.

Wat maakt de kartelschade zo interessant?

Zowel om juridische als praktische redenen zijn kartelschadezaken erg interessant. Het gaat steeds om geheime en vooral verboden (prijs)afspraken die de deelnemers aan het kartel hebben gemaakt. Vaak zijn er partijen in verschillende landen benadeeld. Het is een speurtocht naar de verborgen gehouden informatie én de beste manier om de belangen van de benadeelden te bundelen. Bovendien is het rechtsgebied nog volop in ontwikkeling. Veel interessante vragen – zoals de wijze waarop de na-ijlende gevolgen van een beëindigd kartel vastgesteld dienen te worden – zijn in Nederland nog niet door de rechter beoordeeld.

U heeft ook nog zes maanden in de Verenigde Staten gewerkt. Komt er weer zo’n uitstap?

Voorlopig niet, maar ik zal geregeld in de Verenigde Staten zijn om daar congressen en advocatenkantoren te bezoeken. Ongeacht iemands mening over Amerikaanse class actions valt er veel te leren van de kennis en ervaring die daar is opgedaan. Zo is een voor Europese begrippen opmerkelijk verschijnsel dat class actions meestal voortvarend worden geschikt.

Wat hoopt u bij BarentsKrans te kunnen doen?

Ik hoop de kartelschadepraktijk van BarentsKrans een verdere impuls te kunnen geven en betrokken te zijn bij alle relevante kartelschadezaken. Daarnaast hoop ik ook in een bredere context nauw betrokken te blijven bij de afwikkeling van massaschades.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven