Parlement moet worden vervangen

Delen:

Hoogleraar rechtstheorie en voormalig Eerste Kamerlid Willem Witteveen stelt in zijn nieuwe boek Het wetgevend oordeel dat het parlement toe is aan drastische hervorming. Eerste en Tweede Kamer zouden vervangen moeten worden door een Beleids- en een Wetgevingskamer en zich veel meer moeten laten adviseren door betrokken groeperingen in de maatschappij.

Dat de nationale vertegenwoordiging niet goed meer in staat is de regering te controleren heeft volgens de hoogleraar een aantal oorzaken. Door toegenomen regelgeving is een steeds grotere kloof ontstaan tussen beleid en uitvoering; wetten en regels worden door ambtenaren niet eerst voorgelegd aan uitvoeringsorganisaties. De uitvoering verloopt daarom vaak moeizaam en daarvan worden de burgers de dupe. Burgers zijn de Tweede Kamer steeds meer gaan zien als een orgaan dat reageert op allerlei plannen en op mediahypes, maar niet in staat is goede plannen te bedenken en tot daden te komen. De plannen komen meestal van ambtenaren en dezen kunnen niet in de Kamer ter verantwoording worden geroepen. Witteveen stelt dat het parlement niet is opgewassen tegen de toegenomen macht van regering en ambtenaren en stelt daarom een grondige hervorming van de vertegenwoordiging voor.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven