Patheon is met succes naar de beurs van New York gebracht. Er zijn 29.464.286 aandelen verkocht, hetgeen de deal waardeert op $ 718.75 miljoen. Patheon verzorgt de afwerking en productie van geneesmiddelen voor pharmaconcerns. DSM bracht zijn farmatak in 2013 onder bij Patheon en is nog altijd grootaandeelhouder van het bedrijf. Patheon heeft twee productielocaties in Nederland (Groningen en Tilburg) en wereldwijd circa 8700 mensen in dienst.
Adviseurs Patheon NV:
Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, De Brauw Blackstone Westbroek (Paul Cronheim, Constantijn Voogt, Jan Marten van Dijk, Tijmen Klein Bronsvoort, Eline Viersen, Pim van Leersum, Olav Klaver, Lotte Boon, Johan Valk), Latham & Watkins, Davis Polk & Wardwell
Paul Cronheim, dealmaker voor De Brauw Blackstone Westbroek: “Wij zijn al enkele jaren betrokken als corporate adviseur van Patheon, nadat Patheon – dat eerder al aan de beurs van Toronto een notaring had − samenging met DSM Pharmaceutical Products. Patheon werd gehouden door investeringsmaatschappij JLL Partners en Koninklijke DSM N.V., en had de rechtsvorm van een coöperatie. Dat laatste betekende dat vóór de beursgang de coöperatie eerst omgezet moest worden naar een N.V.
JLL Partners en Koninklijke DSM blijven ook na de beursgang een belang houden in Patheon, waardoor voor Patheon als ‘controlled company’ specifieke governance regels zijn ontworpen voor onder andere de inrichting van haar bestuur. Bij een listing in de V.S. van een Nederlandse N.V. zoals Patheon, moet rekening gehouden met zowel Nederlandse als Amerikaanse regelgeving en de specifieke ‘listing rules’ van de lokale beurs. De wisselwerking tussen deze verschillende regels vereist nauwkeurige samenwerking tussen de Nederlandse en de Amerikaanse adviseurs. Daarnaast speelt in het bijzonder het samenspel tussen Amerikaanse betrokken partijen, zoals de transfer agent die van belang is voor de levering van de verhandelde aandelen en de Securities and Exchange Commission. Het listen van een Nederlandse N.V. is voor hen ook geen dagelijkse kost en zij zijn niet altijd bekend met de Nederlandse regels die daarbij in acht moeten worden genomen. Gelukkig biedt het Nederlands recht op veel gebieden de nodige flexibiliteit, en ervaren wij dat ook deze Amerikaanse instanties steeds beter op de hoogte zijn van de manier waarop een Nederlandse N.V. zich laat inpassen in de daar geldende vereisten en gebruiken. We hebben hierbij ook erg doeltreffend samengewerkt met de inhouse counsel van Patheon en met de andere externe adviseurs.
Bij de voorbereiding van een IPO is het altijd spannend om te zien wanneer besloten wordt om de beursgang daadwerkelijk doorgang te laten vinden. In het huidige economische en geopolitieke klimaat geldt dat des te meer. Het was daarom een mooi moment toen na lange voorbereiding besloten werd met de roadshow − een gang langs een aantal grote investeringscentra met als doel het enthousiasmeren van potentiële investeerders − te beginnen, en de IPO te laten plaatsvinden. Op dat moment wordt het in de voorafgaande maanden voorbereide werk daadwerkelijk uitgerold. Als beloning voor de lange voorbereiding is het natuurlijk geweldig om te zien dat de beursgang goed ontvangen wordt, en de koers 17% hoger opent.
De afgelopen twaalf maanden zijn op het gebied van IPO’s in Europa overigens zeer rustig geweest. De grote uitzondering was opmerkelijk genoeg Nederland. Door een combinatie van factoren heeft ons land en hebben Nederlandse N.V.’s veel beursgangen gedaan. Prominent waren bijvoorbeeld de beursgangen van ABN AMRO en Philips Lighting. Het zal van het beursklimaat en de geopolitieke omstandigheden afhangen of deze deals ook daadwerkelijk in 2016 naar de markt gaan. Op zich zijn de waarderingen nu goed en is er ook voldoende geld om in aandelen geïnvesteerd te worden. Rond de Amerikaanse verkiezingen zou het even iets rustiger kunnen zijn. Uiteindelijk is er − zeker voor een jurist − van tevoren weinig met zekerheid over te zeggen, maar wij zijn voorzichtig optimistisch.”