Pedojagers maken eerste dodelijk slachtoffer – politie is terecht kritisch

Delen:

beeld: Depositphotos

Pedojagers zijn sterk in opkomst in ons land. Hoewel ze zelf denken dat zij de Nederlandse politie een dienst bewijzen brengen zij nagenoeg alleen maar problemen met zich mee, soms zelfs met een dodelijk slachtoffer als gevolg. Het is tijd dat deze groep een lesje staatsrecht volgt om door te krijgen dat burgers geen aanspraak kunnen maken op het vervolgingsmonopolie.

Een steeds groter wordende groep zogeheten pedojagers in Nederland is actief op zoek naar vermeende pedofielen om deze aan te pakken en te ‘exposen’ aan de buitenwereld. Hier bewijzen zij de samenleving een dienst mee nu de politie het zelf allemaal niet aan zal kunnen, aldus deze steeds groter wordende groep. Toch is dit een zorgwekkende ontwikkeling die we hier waarnemen. Het kan niet alleen leiden tot het plegen van zware misdrijven, maar de pogingen om de pedofielen aan het licht te brengen dragen in de meeste gevallen ook niets bij aan eventuele strafzaken.

Doodslag in Arnhem

Recentelijk is een 73-jarige man uit Arnhem doodgeslagen door een groep jongeren. Hoewel de ambulance op tijd ter plaatse was heeft de man helaas het loodje gelegd aan zijn verwondingen. De  aanleiding voor deze zware mishandeling? Daar waar voorheen werd gedacht aan een willekeurige mishandeling uit baldadigheid blijkt het eerder dat een groepje pedojagers achter zou zitten. Deze groep jongeren kwam er via chatgesprekken uit een speciale online chatroom voor homoseksuelen achter dat de man pedofiele neigingen had. Hierom zijn ze de man gevolgd en hebben ze hem geconfronteerd. Dit liep zoals we aan het overlijden kunnen zien volledig uit de hand.

Werkwijze van de pedojagers

Hoe gaan deze pedojagers te werk? We zien dat de zogeheten groep pedojagers via internet op zoek gaat naar chatrooms zoals Omegle. Hier doen zij net of zij zelf minderjarig zijn. Vervolgens wordt er geprobeerd om een afspraak te maken met de vermeende pedoseksueel. Is de afspraak gemaakt dan wordt diegene geconfronteerd met zijn daden, veelal voor het oog van de camera. Het resultaat van deze confrontatie? De vermeende pedoseksueel staat de volgende dag met zijn naam en adres online, zonder dat er ook maar enig proces heeft plaatsgevonden.

Geen geldig bewijs door uitlokking

De mensen die denken dat de pedojagers politie en justitie een goede dienst bewijzen komen van een koude kermis thuis. Het is namelijk zo dat er nagenoeg altijd sprake zal zijn van uitlokking in de zin van artikel 47 Sr. Door zich voor te doen als onschuldige kinderen en door uitlokkende berichten te versturen naar de vermeende pedofielen proberen zij deze personen aan te zetten tot het verrichten van strafbare handelingen. Ook al is het versturen van seksueel getinte berichten versturen naar minderjarigen mogelijk strafbaar volgens artikel 248e Sr kunnen de chatgesprekken veelal niet als bewijs gebruikt worden nu deze zelf verkregen zijn door het plegen van een strafbaar feit.

Daar komt ook nog eens bij dat het niet illegaal is om pedofiele gevoelens te hebben, hoe cru dit ook kan klinken in de oren van de zogeheten pedojagers. Enkel iemand die handelt naar zijn pedofiele neigingen is strafbaar. Naar schatting blijkt dat ruim drie kwart van de mensen met een pedofiele voorkeur niet handelt naar zijn of haar gevoelens. Komen deze mensen wel online te staan als pedofiel dan is er sprake van smaad in de zin van artikel 261 Sr.

Overlaten aan de politie en justitie

Kortom, de wijze waarop deze pedojagers te werk gaan gaat volledig in tegen onze rechtstaat. De enige in ons land die belast is met vervolging en opsporing zijn het openbaar ministerie en de politie. Niet groepen jongeren die met honkbalknuppels de straat op gaan om ‘te strijden voor de goede zaak’, zoals de controversiële YouTuber ‘0-Fux’. Zoals minister Grapperhaus heeft gezegd: Als je iets ziet dat niet deugt, ga dan naar de politie. Ga niet zelf zitten hobbyen.”

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven