Nieuws

Penn (Maastricht): rechters zijn te voorzichtig

Annemarie Penn-te Strake

De Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake vindt dat rechters heel dichtbij de burger moeten staan, maar heeft het idee dat het tegendeel gebeurt. “Dat vind ik zorgelijk.”

Penn doet haar uitlatingen in een interview op de website van de Rechtspraak in de aanloop naar de Dag voor de Rechtspraak eind september.

Penn constateert dat in deze tijd steeds vaker conflicten niet van bovenaf worden opgelost, maar lokaal en kleinschalig: “In een burenraad bijvoorbeeld, of bij de mediator. Dat is heel goed. Maar echt gezaghebbend een conflict oplossen, dát is bij uitstek een taak van de rechter. Iedereen vindt het logisch dat je doet wat hij zegt.”

Keerzijde

De keerzijde van deze ontwikkeling is dat de rechter steeds minder zichtbaar wordt. Penn: “Onze rechtsstaat, waarin rechtvaardigheid hoog in het vaandel staat en de staatsmachten elkaar controleren, kan dan ook vervagen. Daarom vind ik dat de rechter meer op de voorgrond moet treden.”

Rechters zijn volgens Penn (oud-rechter en oud officier van Justitie, veel te voorzichtig uit angst hun onafhankelijkheid te verliezen: “Come on! Onafhankelijk zijn is: vrij zijn in je hoofd. Dat zit hem niet in afstand houden. De rechter moet juist zorgen dat hij erbij blijft, wil hij mee blijven tellen. Daarom zeg ik: rechter, doe mee, je hebt gezag!”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures