Pilot arbitrage bij huurgeschillen

Delen:

Beeld: Pixabay

De Stichting Arbitrage Rechtspraak Nederland begint een pilot om betalingsgeschillen met huurders soepeler af te handelen. Die werkwijze is goedkoper, sneller en eenvoudiger, vooral omdat het digitaal wordt afgewikkeld.

Het Noord-Hollandse Intermaris is de eerste woningcorporatie die met de pilot meedoet. Tot nu toe volgde Intermaris de ‘gebruikelijke’ weg om betalingsgeschillen te voorkomen: schriftelijke herinneringen, telefonisch contact en eventueel – na twee maanden huurachterstand – een huisbezoek. Moet de corporatie de vordering uit handen geven, dan zal de rechter een vonnis vellen. Arbitrage via StAR is een goedkoper alternatief.

Via de website van StAR kan de corporatie de kwestie voorleggen met het verzoek de arbitrage in te zetten. Nadat de huurder een aangetekende brief heeft gekregen waarin staat dat hij wordt opgeroepen, wordt het arbitragetraject gestart. Overigens kan de huurder er binnen dertig dagen alsnog voor kiezen naar de overheidsrechter te gaan.

Via de website van StAR kan de huurder verweer voeren, waarop de corporatie weer kan reageren. Als de arbiter het nodig vindt, kan een zitting plaatsvinden, online of in de regio. Een vonnis van de Stichting Arbitrage Rechtspraak Nederland is bindend. Hoger beroep is ook mogelijk.

Doorgaans ligt er in negen van de tien gevallen binnen zes weken een arbitragevonnis. Gemiddeld bedraagt het arbitragetarief de helft van de hoogte van de griffierechten van de overheidsrechter. Krijgt de verweerder gelijk, dan komen de arbitragekosten doorgaans voor rekening van de eiser. Met de pilot wordt onderzocht of dit ook haalbaar is bij huurgeschillen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven