Platform digitaal oprichten BV is klaar, wetgeving blijft nog achter

Op grond van een Europese richtlijn moet het per 1 augustus 2021 mogelijk zijn een BV digitaal op te richten. Het platform dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) daarvoor heeft laten bouwen is klaar, maar de implementatiedatum van bijbehorende wetgeving is met een jaar uitgesteld. Voorlopig blijft het systeem nog ongebruikt.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Platform digitaal oprichten BV is klaar, wetgeving blijft nog achter - Mr. online
Beeld: Gerd Altmann/Pixabay

Voor de digitale oprichting van een BV is een systeem nodig waarmee de notaris online een oprichter kan identificeren, hem kan spreken en de oprichtingsakte kan toelichten en passeren. Dat staat nu klaar, en wacht op de invoeren van de bijbehorende wetgeving. In een video legt de KNB uit hoe een BV online kan worden opgericht.

Feedback

In het najaar van 2021 gaan (kandidaat-)notarissen hiermee droogzwemmen, om zo alvast de eerste ervaringen op te doen met het DOBV-systeem (‘digitaal oprichten van een BV’). Dan kunnen zij ook feedback geven op het systeem en de bijbehorende instructies, informatie en begeleiding. De beroepsorganisatie zal deze feedback meteen oppakken om het systeem nog beter aan te laten sluiten op de dagelijkse praktijk.

‘Modern en duurzaam notariaat’

De KNB en de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) vinden online oprichting van bv’s een belangrijke stap in de modernisering van het ondernemingsrecht. Dit schrijven zij in reactie op de consultatie over het voorontwerp online oprichting bv’s. “Door de keuze om de rol van de notaris te handhaven bij de oprichting van een bv en een centraal passeersysteem te introduceren, onderstreept het ministerie van Justitie en Veiligheid het belang van rechtszekerheid, rechtsbescherming en het voorkomen van fraude en criminaliteit”, aldus de KNB in haar reactie op de consultatie. Hiermee wordt een eerste concrete stap gezet in de richting van verdere digitalisering van de verschillende typen notariële akten, waarmee ‘een fundament wordt gelegd voor een modern en duurzaam notariaat’. De GCV vindt het belangrijk dat de oprichtingsakte ook in een andere taal dan het Nederlands kan worden gepasseerd.

Overigens blijft het ook mogelijk om een BV op te richten door fysiek naar de notaris te gaan. Dat is zelfs verplicht als er een vermoeden van identiteitsfraude bestaat.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top