Pleidooi voor nieuw artikel tegen wegpiraten

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

De huidige strafmaat bij verkeersmisdrijven doet onvoldoende recht aan het leed van slachtoffers en nabestaanden, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek door INTERVICT (Tilburg University). De onderzoekers pleiten er daarom voor om ‘gevaarzetting’ op te nemen in de wet, om wegpiraten aan te pakken.

Wanneer nu iemand om het leven komt bij een verkeersongeluk, is doodslag lastig te bewijzen omdat daarvoor opzet is vereist. Ook de telastelegging ‘dood door schuld’ sneuvelt vaak in de rechtszaal, onder meer omdat de Hoge Raad de hoogste schuldgradatie ‘roekeloosheid’ zelden toepast. De onderzoekers van INTERVICT denken dat het delict gevaarzetting in die lacune kan voorzien.

Het onderzoek vond plaats in opdracht van het Fonds Slachtofferhulp. Het onderzoek bevestigt de signalen die wij kregen van veel slachtoffers,” zegt directeur Ineke Sybesma van het Fonds Slachtofferhulp. ”Namelijk dat opgelegde straffen bij ernstige verkeersmisdrijven vaak veel te mild zijn in vergelijking tot de straffen bij geweldsmisdrijven. Het is zorgelijk dat de rechters de mogelijkheden in de wet niet gebruiken om strenger te straffen.”

Het volledige rapport is hier te lezen.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top