Prejudiciële vragen over maximumlengte processtukken

Bij de Haagse voorzieningenrechter diende op 26 mei het kort geding dat door een groep advocaten was aangespannen tegen de Staat. Aanleiding: de door de gerechtshoven ingevoerde maximumlengte van processtukken in civiele zaken. Partijen willen dat de Hoge Raad zich over de kwestie buigt.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
WhatsApp Image 2021-05-26 at 14.55.16-a4b96b06

Processtukken in civiele dagvaardingszaken en verzoekschriftprocedures bij de gerechtshoven mogen sinds 1 april niet langer zijn dan 15 tot 25 pagina’s, afhankelijk van het soort stuk. Dit om steeds dikkere procesdossiers tegen te gaan. Volgens het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel Hoven zijn processtukken vaak nodeloos lang en staan er veel herhalingen in. Door de toenemende omvang van de dossiers de afgelopen jaren is de behandeltijd per zaak flink toegenomen, wat zorgt voor druk op de doorlooptijden. De gestelde limiet zou volgens de hoven voor de meeste processtukken moeten volstaan.

Fel protest

Vanuit de advocatuur werd fel geprotesteerd tegen deze limitering, maar ondanks overleg tussen advocatuur en Rechtspraak werd het nieuwe procesreglement toch ingevoerd. Om de regeling van tafel te krijgen besloot een groep van ruim zestig advocaten een kort geding tegen de Staat aan te spannen.

Matige verbinding

Tijdens de zitting (die via een matige verbinding te volgen was voor belangstellenden – pas na 25 minuten deed het geluid het) bleek dat beide partijen vinden dat de zaak zich leent voor prejudiciële vragen aan de Hoge Raad. Ze hebben deze vragen voorafgaand aan de zitting in gezamenlijk overleg vastgesteld. Ze willen onder andere weten of de gerechtshoven bevoegd zijn om de lengte van processtukken te beperken.
Beantwoording van de vragen door de Hoge Raad kan al gauw een maand of zes duren. De advocaten willen daarom dat de regeling totdat duidelijk is of die juridisch door de beugel kan, wordt opgeschort. De Staat voelt daar niet voor: dat zou tot verwarring kunnen leiden.

De voorzieningenrechter doet 11 juni uitspraak over de vraag of de beperking aan de lengte van de processtukken voorlopig in stand blijft.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top