Procedure voor aparte schadeclaims in strafzaken kan wel 92 miljoen kosten

In het nieuwe Wetboek van Strafvordering wordt het mogelijk om complexe schadeclaims van slachtoffers van een gewelds- of zedenmisdrijf apart te behandelen van de strafzaak. Uit onderzoek blijkt dat zo’n aparte procedure tot meer toegekende schadevergoedingen zal leiden, wat de Staat jaarlijks tussen de 4 en 92 miljoen euro kan kosten.

Delen:

Procedure voor aparte schadeclaims in strafzaken kan wel 92 miljoen kosten - Mr. online
Foto: Depositphotos

Op dit moment beslist de strafrechter om een vordering van het slachtoffer tot schadevergoeding niet of niet volledig te behandelen. Dat zal hij afwijzen als die behandeling een onevenredige belasting van de strafzaak oplevert. Het slachtoffer kan zich dan wenden tot de civiele rechter. Die weg kost het slachtoffer extra geld en de Staat helpt niet bij de inning van een toegekende claim.

Schadevergoedingskamer

Dergelijke complexe claims kunnen op grond van het nieuwe Wetboek van Strafvordering ook worden behandeld door een aparte schadevergoedingskamer. Daarin zit ook een voorschotregeling: wanneer het slachtoffer na acht maanden nog niet de hele schadevergoeding heeft gekregen, betaalt de Staat het resterende bedrag (in het geval van gewelds- en zedenmisdrijven). De Staat probeert het schadebedrag alsnog te innen bij de dader, maar dat zal in de praktijk niet altijd lukken.

Vier varianten

Onderzoekers van Cebeon hebben, in opdracht van het WODC, onderzocht hoeveel de Staat dit gaat kosten. Daarvoor hebben ze geraamd hoeveel zaken in een aparte schadevergoedingskamer zouden worden behandeld en hoeveel zaken daarvan zouden worden toegewezen. Die schattingen zijn gebaseerd op rechtbankuitspraken onder de huidige wet. Om de kosten door te berekenen zijn vier varianten bekeken, afhankelijk van onder andere het toewijzingspercentage door de rechters. Op basis van allerlei aannames en varianten schatten de onderzoekers dat de Staat per jaar minimaal 4 miljoen euro extra betaalt aan slachtoffers in strafzaken, oplopend tot 92 miljoen euro in de ruimste variant.

Klik hier voor het volledige onderzoek.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven