Proces van de eeuw

Het vaktijdschrift voor strafrechtspleging ‘PROCES’ bestaat honderd jaar. Ter ere van dit honderdjarig bestaan verschijnt de jubileumuitgave ‘Het PROCES van de eeuw’, dat voor deze speciale gelegenheid ook in boekvorm wordt uitgebracht. "Met voor ieder wat wils", zegt Janine Janssen, bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit en een van de redactievoorzitters van het vakblad.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het tijdschrift, dat honderd jaar geleden in het leven werd geroepen door dr. Nico Muller als ‘Maandblad voor Berechting en Reclassering van Volwassenen en Kinderen’, richt zich vooral op de strafrechtspecialist in het brede veld van criminologie en rechtshandhaving. Het wil daarnaast een platform zijn voor discussie voor iedereen die geïnteresseerd is in het strafrecht. In het vakblad is veel aandacht voor ontwikkelingen op het gebied van misdaad, veiligheid, berechting en straf.

Jubileumuitgave

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan is een speciale uitgave uitgebracht, ‘PROCES van de eeuw’, die deze week als tijdschriftaflevering uitkomt en in de tweede helft van april ook in boekvorm verschijnt bij Boom juridisch. Deze uitgave biedt “voor elk wat wils”, zegt Janine Janssen, bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie, lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool en een van de redactievoorzitters van het vakblad. Zo wordt in de uitgave onder meer ingegaan op onderwerpen als detentie als proces van beschaving, de taal van de kinderrechter, persoonlijke oorzaken van misdadigheid en hervorming in het gevangeniswezen.

Brugfunctie

Janssen: “Al honderd jaar probeert PROCES een brug te slaan tussen de wetenschap en de praktijk van de strafrechtspleging. Die brugfunctie is meer dan ooit actueel. Aan de ene kant zien we namelijk dat wetenschap regelmatig wordt afgedaan als ‘ook maar een mening’. Aan de andere kant nemen we waar dat professionals op het gebied van strafrechtspleging en veiligheid met buitengewoon complexe vraagstukken geconfronteerd worden, die om een gedegen en ook wetenschappelijk onderbouwde aanpak vragen. De redactie wil zich graag blijven inzetten om die twee werelden samen te blijven brengen.”

Webinar

Die brugfunctie stond ook centraal in het webinar dat woensdag 24 maart werd georganiseerd. Verschillende redacteuren gingen hier met elkaar in gesprek over onder meer de soms moeilijke relatie tussen wetenschap en praktijk. Ook de historie van het blad kwam daarbij aan bod.

Het Ten geleide in PROCES van de eeuw van redactievoorzitters Janine Janssen en Sigrid van Wingerden, universitair hoofddocent bij het Instituut voor Strafrecht en Criminologie van de Universiteit Leiden, lees je hier.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top