Programma ‘Werk na detentie’ leidt tot meer werk, recidive neemt niet af

Ex-gedetineerden die hebben deelgenomen aan het programma ‘Werk na detentie’ werken in de periode daarna meer dan personen die niet deelnamen. Voor de recidive maakt het niet uit.

Delen:

Programma ‘Werk na detentie’ leidt tot meer werk, recidive neemt niet af - Mr. online
Foto: Depositphotos

Het programma ‘Werk na detentie’ ondersteunt ex-gedetineerden op verschillende manieren bij het vinden van een duurzame baan (voor minstens 24 uur per week) en het wegnemen van de hindernissen daartoe. Het programma moet ervoor zorgen dat deelnemers minder afhankelijk worden van uitkeringen en minder snel recidiveren. In samenwerking met onderzoeksbureau Panteia deed het WODC onderzoek naar de effectiviteit daarvan.

Investering

‘Werk na detentie’ is een zogeheten Social Impact Bond (SIB). Dat houdt in dat een private organisatie investeert in een maatschappelijk probleem, zoals criminaliteit. Indien de investering leidt tot bepaalde (vooraf vastgestelde) resultaten, krijgt de investeerder (een deel van) het geld terug van de overheid.

Voor dit onderzoek zijn 119 deelnemers geworven die tussen juni 2016 en augustus 2017 met het programma begonnen. Van hen was 92 procent man, en was 59 procent in Nederland geboren. Zij verlieten de gevangenis op een gemiddelde leeftijd van 37 jaar, en hadden gemiddeld vijf jaar vastgezeten. Hun resultaten zijn vergeleken met die van ex-gedetineerden die niet aan het programma meededen (de controlegroep).

Duurzame baan

Het belangrijkste doel van het programma was om de kansen van ex-gedetineerden op het vinden en behouden van werk te vergroten. Het onderzoek laat zien dat de deelnemers gemiddeld 3,5 maand betaald werk hebben gehad (voor 24 uur per week of meer) in de periode tot twee jaar na uitstroom uit de gevangenis. Personen in de controlegroep hebben in dezelfde periode gemiddeld 1,5 maand gewerkt (24 uur per week of meer). Hoewel de deelnemers aan het programma gemiddeld langer hebben gewerkt, is het ook hen slechts beperkt gelukt om voor langere tijd een duurzame baan te vinden en te behouden.

Recidive

Het programma was er ook opgericht om de recidive onder ex-gedetineerden te verlagen. Dat is niet gelukt. De recidive (na een, twee en drie jaar) onder de deelnemers is weliswaar lager dan onder de mensen uit de controlegroep, maar deze verschillen zijn statistisch gezien niet significant.

Lees hier het hele onderzoek.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven