Providers moeten illegale websites blokkeren

Delen:

In Nederland is het een populair standpunt dat internetpiraterij niet te bestrijden is. De bron is vaak anoniem en zit ongrijpbaar in een ver buitenland. De gebruikers zijn particulieren die niet mogen worden gecriminaliseerd en waartegen handhaving zo niet onmogelijk, dan toch zeker onwenselijk is. Blijven over de commerciële tussenpersonen. Bijvoorbeeld internet services providers (ISPs), zoals UPC, Ziggo, KPN en XS4all. ISPs kunnen websites blokkeren, op basis van domeinnamen of –nummers. Als het gaat om virussen, spam, terrorisme en kinderporno blokkeren ISPs van alles. Maar als het gaat om auteursrechtinbreuken doen zij dat liever niet. Het kost immers tijd, geld en moeite. Bovendien kan je er internetverkeer, omzet en klanten door verliezen. Tegemoet komen aan de wensen van auteursrechthebbenden is in Nederland niet populair. Filteren of blokkeren is ‘gewoon censuur’. Vrijwillig overgaan tot blokkeren van evident illegale websites zoals The Pirate Bay was in Nederland publicitair en commercieel niet verstandig.

Na 27 maart 2014 is het echter een stuk eenvoudiger geworden voor ISPs om tegemoet te komen aan redelijke blokkeringsverzoeken van rechthebbenden. Het moet namelijk van de Europese rechter. In een Oostenrijkse zaak tegen UPC in Wenen over het blokkeren van de evident illegale website Kino.to heeft het Hof van Justitie van de EU namelijk geoordeeld over de status van ISPs en hun verplichtingen hun klanten toegang te ontzeggen tot illegale websites.

Een ISPs is een ‘tussenpersoon’ in de zin van artikel 8 van de Auteursrechtrichtlijn, waartegen een verbod kan worden gevraagd. Het is vervolgens aan de ISPs aan te tonen dat hij ‘alle redelijke maatregelen’ heeft genomen om de toegang tot het illegale aanbod te verhinderen of minstens te bemoeilijken. Bijvoorbeeld door het blokkeren van de domeinnamen of –nummers van een evident illegale website. De maatregelen mogen de internetgebruikers echter “niet nodeloos de mogelijkheid ontzeggen om zich rechtmatig toegang tot de beschikbare informatie te verschaffen”. Na dit Europese oordeel kan het arrest van het Hof Den Haag in The Pirate Bay-zaak vermoedelijk niet in stand blijven.

Vindplaats: HvJ EU 27 maart 2014, C-314/12 (UPC Telekabel Wien)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven