PvdA: ‘Maffia-structuren bestrijden’

Delen:

Jeroen Recourt
Jeroen Recourt. Foto PvdA

Hoe denken politieke partijen over juridische onderwerpen? In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart peilt de rubriek Stem Recht de stemming over vier onderwerpen op het gebied van justitiepolitiek. Vandaag voelen we de PvdA partij aan de tand. Kamerlid en voormalig rechter Jeroen Recourt geeft de antwoorden.

Is het een goed idee om het Ministerie van Veiligheid en Justitie op te splitsen?

Ja, het ministerie, is zoals het nu is, te groot geworden om goed de regie te kunnen voeren.  Daarbij komt dat de checks and balances in het gedrang kunnen komen door de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende machten in één ministerie  te concentreren. Bij het streven naar veiligheid mag de gerechtigdheid, de justitie, niet het kind van de rekening worden.

De Rechtspraak wil 50 miljoen euro extra om de kwaliteit op peil te houden. Moet dat geld beschikbaar komen?

Ja. Er is al extra geld beschikbaar gekomen voor de verbetering van de kwaliteit. De PvdA wil dat de rechterlijke macht de ingezette kwaliteitsslag doorzet. Kwaliteit met name voor rechtzoekenden, dus ook veelvoorkomende zaken behandelen op rechtbanklocaties in de buurt. Het stoppen van onnodige verwijzingen van rechter naar rechter en het inzetten van de rechter binnen mediation dragen bij aan de kwaliteit.

Het Openbaar Ministerie heeft moeite om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Wat is de oplossing?

Er ontstaan in Nederland maffia-achtige structuren waarin boven- en onderwereld steeds meer verweven raken. Dit is onacceptabel en moet met hoge urgentie worden bestreden. Alle overheidsinstellingen moeten samenwerken bij de aanpak van de onderwereld. Politie en justitie moeten structureel en over de hele breedte klaargestoomd worden voor de bestrijding van de heel snel groeiende digitale kant van de criminaliteit. Tot slot moet ook de morele afwijzing van criminaliteit zijn werk weer gaan doen: de plaatselijke drugshandelaar mag niet ook de gerespecteerde voorzitter zijn van de plaatselijke voetbalclub.

Hoe gaan we verder met de gefinancierde rechtsbijstand? Anders organiseren? Of beknibbelen?

We gaan dat anders organiseren. De adviezen van de Commissie Wolfsen bieden daarvoor goede handvatten. Die moeten eraan bijdragen dat iedereen de gang naar de rechter moet kunnen blijven maken, ook mensen met een laag inkomen. Daarvoor  komt er meer geld beschikbaar voor de gesubsidieerde rechtsbijstand.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven