Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul was enkele jaren het slachtoffer van huiselijk geweld. Nu zet ze zich in voor andere slachtoffers.
Deze maand diende Kirsten van den Hul een voorstel in: tien dagen betaald verlof, zodat de thuissituatie ontvlucht kan worden. Wie denkt dat dit idee nieuw is, heeft het mis. In Nieuw-Zeeland werd in 2018 een soortgelijke wet aangenomen. Ook in de Filipijnen en in Canada (op provinciaal level) is het mogelijk om enkele dagen betaald verlof op te nemen. Het slachtoffer krijgt in deze periode de kans om zijn keuzes te bekijken, beslissingen te nemen, en vervolgens actie te ondernemen. Een belangrijk voorbeeld is verhuizen. Momenteel is er weinig ruimte voor het vinden van een nieuwe plek en het inpakken van spullen. Maar ook wanneer er kinderen in het spel zijn, is meer tijd gewenst. Bijvoorbeeld om administratieve zaken op orde te krijgen of om hen te ondersteunen.
Belangrijke boodschap
Veel slachtoffers durven niet weg bij hun gewelddadige partner. Ze zijn bang om hun baan kwijt te raken tijdens het vluchtproces, of dat de partner probeert om hun carrière kapot te maken. Het voorstel van Van den Hul brengt een belangrijke boodschap over aan slachtoffers: je wordt gesteund om de thuissituatie te verlaten. Hiernaast brengt het betaalde verlof ook voordelen mee voor werkgevers. Een werknemer kan beter tien verlofdagen opnemen, dan vast blijven zitten in de thuissituatie. Op den duur kan het huiselijk geweld ertoe leiden dat de werknemer volledig uitvalt en niet meer kan werken. Werkgever mist een werknemer, terwijl de werknemer een langer herstelproces door moet lopen dan wanneer de kans wordt geboden om in rust te vluchten.
Uit een factsheet van Movisie in 2019 bleek dat in de afgelopen jaren 6,2 procent van de vrouwen en 4,7 procent van de mannen slachtoffer was geworden van minstens één huiselijk geweldsincident, betreffende lichamelijk of seksueel geweld. Het aantal psychische geweldsslachtoffers is hierin niet meegerekend. In twintig procent van deze gevallen ging het zelfs om slachtoffers die maandelijks, wekelijks of dagelijks werden mishandeld. Het kabinet heeft bekendgemaakt in 2021 59,1 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Er wordt tevens meer geld ingezet voor crisissituaties, door- en uitstroomproblemen in de vrouwenopvang, de Centra voor Seksueel Geweld en de actieagenda ‘Schadelijke Praktijken’. Deze laatste agenda ziet toe op geweld dat te maken heeft met eer, genitale verminking en gedwongen huwelijken.