Raad van State geeft voorlichting over strafbaarstelling van kindersekspoppen

Het bezit en verspreiden van kindersekspoppen, moet dat strafbaar worden gesteld? De Afdeling advisering van de Raad van State publiceerde een zogenoemde voorlichting, op verzoek van de Tweede Kamer.

Delen:

Raad van State geeft voorlichting over strafbaarstelling van kindersekspoppen - Mr. online
Foto: Depositphotos

De regering wil de Wet seksuele misdrijven aanpassen en een onderdeel daarvan is het strafbaar stellen van het bezit en het verspreiden van kindersekspoppen en -robots. Met strafbaarstelling wordt een duidelijke norm gesteld: kindermisbruik wordt niet getolereerd. Ook wil de regering het mogelijk maken dat deze poppen uit de handel worden gehaald en worden vernietigd.

Gevangenisstraf

Een kindersekspop of -robot is een voorwerp dat bestemd is om seksuele handelingen mee te verrichten en dat een uiterlijke verschijningsvorm heeft van een kind of een lichaamsdeel van een kind dat de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt. Het plegen van dit strafbare feit wordt gestraft met een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een geldboete van maximaal € 22.50. Wordt van dit misdrijf een beroep of gewoonte gemaakt, dan wordt de maximale gevangenisstraf met drie jaar verhoogd.

Grondrechten

De Tweede Kamer heeft de Afdeling advisering van de Raad van State gevraagd of strafbaarstelling een goed idee is. Haar visie heeft de Afdeling advisering neergelegd in een zogenoemde voorlichting. Daarbij heeft de Afdeling advisering vooral gekeken of het voorstel in overeenstemming is met de grondrechten en het Unierecht en of de voorgestelde regeling inhoudelijk duidelijk en dus uitvoerbaar is.

Morele afkeuring

De Afdeling advisering constateert dat het voorstel niet gaat om het strafbaar stellen van handelingen die kinderen schade toebrengen, maar om het stellen van een norm. Met die norm wil de regering een subcultuur tegengegaan waarin het seksualiseren van kinderen normaal wordt bevonden. Volgens de Afdeling advisering moet de wetgever afwegen en uitleggen hoe ver de overheid mag gaan bij het strafbaar stellen van gedragingen die afkeurenswaardig of zelfs immoreel worden gevonden, maar op zichzelf anderen geen directe schade toebrengen. Als morele afkeuring voldoende is om gedrag strafbaar te stellen, is het namelijk de vraag waar de grens ligt voor strafrechtelijk ingrijpen.

Leeftijdsgrens

De voorgestelde regeling is verder niet op alle fronten duidelijk. Het voorstel gaat over poppen die eruit zien als kinderen onder de achttien jaar. Dat kan in de praktijk tot discussies leiden, aldus de Afdeling advisering. Het verschil tussen iemand van zeventien en iemand van negentien is lastig te bepalen en bij een pop is dat nog moeilijker. De Afdeling advisering stelt voor om de leeftijdsgrens te beperken: zien poppen er jonger uit dan twaalf jaar, dan is strafbaarstelling aan de orde. Dit past tevens binnen de systematiek van de voorgestelde Wet seksuele misdrijven, waarbij seksuele handelingen met kinderen onder de twaalf jaar in alle omstandigheden strafbaar zijn. Die leeftijdsgrens sluit ook aan bij poppen die de Douane in de praktijk tegenkomt en bij andere strafbaarstellingen in de Wet seksuele misdrijven. De afgelopen jaren vond de Douane tijdens controles tussen de 3 en 35 kindersekspoppen per jaar.

Lees hier de voorlichting over de nota van wij­zi­ging van de Wet Sek­su­e­le Mis­drij­ven.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven