Raad van State zeer kritisch over overheidsregulering van mediation

Delen:

raad-van-stateDe Afdeling advisering van de Raad van State adviseert om drie initiatiefwetsvoorstellen omtrent mediation van Tweede Kamerlid Ard van der Steur (VVD) te heroverwegen. Volgens de Afdeling zullen de voorstellen leiden tot het tegenovergestelde van wat de initiatiefnemer kennelijk beoogt, namelijk een aanzienlijke juridisering. Bovendien kunnen de voorstellen leiden tot onnodige vertraging en substantiële kostenverhoging in de gevallen waarin mediation geen resultaat heeft. Aldus de Afdeling in een wetgevingsadvies dat dinsdag openbaar is gemaakt.

Het gaat om de drie met elkaar samenhangende initiatiefwetsvoorstellen: de Wet registermediator, de Wet bevordering van mediation in het bestuursrecht en de Wet bevordering van mediation in het burgerlijk recht. Daarom heeft de Afdeling advisering hierover één advies gegeven.

De Afdeling advisering ondersteunt de gedachte dat burgers en bedrijven in beginsel zelf verantwoordelijk zijn voor het oplossen van conflicten. “Een oplossing getroffen tussen partijen, eventueel met behulp van een onafhankelijke derde, heeft in veel gevallen de voorkeur boven een gang naar de rechter. De voorstellen zullen naar verwachting echter leiden tot het tegenovergestelde van wat de initiatiefnemer kennelijk beoogt; zij zullen leiden tot een aanzienlijke juridisering en in de gevallen waarin mediation geen resultaat heeft tot onnodige vertraging en substantiële kostenverhoging. De kans op mislukking is te meer aanwezig nu het de bedoeling is om druk uit te oefenen op partijen om aan mediation deel te nemen, in bepaalde gevallen niet of niet geheel vrijwillig. De voorstellen dreigen daarmee hun doel voorbij te schieten.” Aldus de Afdeling.

Mede in het licht van het voorgaande mist de Afdeling advisering in de toelichting een grondige en evenwichtige afweging van de voor- en nadelen van overheidsregulering van mediation. Daarbij zou volgens de Afdeling ook meer aandacht moeten worden besteed aan de nu al bestaande wettelijke regels en zelfregulering door de mediationbranche. In de toelichting bij de wetsvoorstellen wordt onvoldoende gemotiveerd waarom de bestaande regels te kort schieten, aldus de Afdeling advisering. Daar komt bij dat de wetsvoorstellen de toegang tot de rechter kunnen beperken. Omdat de noodzaak en effectiviteit van de wetsvoorstellen niet toereikend worden gemotiveerd ziet de Afdeling advisering voor deze beperking vooralsnog onvoldoende grond. De Afdeling adviseert daarom de wetsvoorstellen te heroverwegen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven