Rechtbank Amsterdam wil beslagrekest digitaal

De Amsterdamse rechtbank ontvangst beslagrekesten vanaf 28 juni graag online. Advocaten kunnen vanaf die datum eenvoudig digitaal beslagrekesten indienen en documenten uitwisselen met deze rechtbank. Advocaten reageren enthousiast op deze nieuwe stap van de Rechtspraak.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Depositphotos

Bij deze nieuwe manier van indienen hebben advocaten ook een up to date en op elk moment in te zien overzicht van ingediende zaken en bijbehorend berichtenverkeer in een digitaal dossier.

Webportaal

Het indienen van beslagrekesten gaat via het nieuwe webportaal van de Rechtspraak, dat vanaf 28 juni te bereiken is via de website van de Rechtspraak. Advocaten kunnen er inloggen met hun advocatenpas en documenten uploaden in pdf-formaat. Na elk ingediend document krijgen ze automatisch een digitale ontvangstbevestiging.

Getest

Het webportaal is de afgelopen tijd door meerdere advocaten getest. Uit die tests blijkt dat men na maximaal een half uur zelfstandig aan de slag kan met de digitale indiening en uitwisseling van stukken.

De Amsterdamse rechtbank vraagt advocaten vooral gebruik te maken van deze nieuwe wijze van indiening. “Hoe meer beslagrekesten er digitaal worden ingediend, hoe beter we de systemen kunnen testen.”

Vanaf 28 juni zal er een online handleiding beschikbaar zijn die advocaten hierbij kan ondersteunen.

Proef

Het digitaal indienen van beslagrekesten is een proef van de rechtbank Amsterdam en het project Digitale Toegang van de Rechtspraak. Met dit project wil de Rechtspraak de komende vier jaar eenvoudige digitale toegang realiseren voor rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in het bestuurs- en civiel recht. Digitale indiening is nu nog vrijwillig maar wordt in de toekomst verplicht.

Rechtspraak 3.0

Advocaten en ook niet-juristen reageren op sociale media tevreden op de door de Rechtspraak gezette stap. “Eindelijk verlost van papierwerk”, reageert een IT-engineer bij een bank. “Beter laat dan nooit”, concludeert een ander. “Heel goed dat de rechtspraak ook eindelijk van de 19e-eeuwse fax afstapt en toetreedt tot deze tijd”, vindt een advocaat. En een ervaren ondernemings- en arbeidsrechtadvocaat vraagt zich af: “Zou het dan toch een keer komen tot een eenvoudige en efficiënte digitale uitwisseling van stukken met de rechtspraak? Rechtspraak 3.0?”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top