Rechtbank Noord-Holland start pilot uniform hulpaanbod voor familiezaken

De rechtbank Noord-Holland start vandaag met een pilot uniforme hulpaanbod (UHA) voor familiezaken, zoals complexe conflictscheidingen. Daarbij kan de rechter het gezin of gezinsleden op zitting verwijzen naar het zorgloket.

Delen:

Rechtbank Noord-Holland start pilot uniform hulpaanbod voor familiezaken
Beeld: Pixabay

Complexe conflictscheiding staan centraal in het visiedocument ‘Rechtspraak (echt)scheiding ouders met kinderen’, dat in 2016 door de rechtspraak is gepresenteerd. Daarin werd geconstateerd dat de belangen van kinderen ondergesneeuwd raken of niet of ruim onvoldoende aan bod komen. In dit visiedocument zijn plannen neergelegd om het familierechtelijke proces bij de rechter zodanig in te richten dat de schade voor de kinderen zoveel mogelijk en zo snel mogelijk wordt beperkt. De ouders en kinderen zijn bij dit proces betrokken.

Samenwerking

Eén van die plannen is de invoering van een samenwerking in de keten van jeugdhulp en rechtbank: het zogenoemde uniform hulpaanbod (UHA). Als partijen op zitting daarvoor kiezen en de rechter tot aanhouding beslist, krijgen de ouders en kinderen aansluitend aan de zitting snel adequate hulpverlening. De rechtbank Noord-Holland, de Raad voor de Kinderbescherming en de gemeenten in dit arrondissement zijn met elkaar in gesprek gegaan om het UHA tot stand te brengen.

Proces-verbaal

De rechter kan het gezin of gezinsleden verwijzen naar het zorgloket van de woonplaats van het kind. De rechter bespreekt op de zitting met de ouders aan welke doelen moet worden gewerkt en verwerkt dat in een proces-verbaal dat binnen twee werkdagen wordt verzonden aan het zorgloket. Hier wordt bepaald welke zorgaanbieder het beste de gevraagde zorg kan verlenen. Die zorgverlener wordt dan ingeschakeld om met de betrokkenen te werken aan het op de zitting geformuleerde doel.

Toestemming

De ouders verlenen op de zitting toestemming voor het verstrekken van hun gegevens aan het lokaal team en aan de hulpaanbieder(s). Ook verlenen zij toestemming voor een onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming indien de hulp niet van de grond komt of niet met succes wordt afgerond.

De pilot duurt minimaal acht maanden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven