Rechtbank Rotterdam doet proef met snelle afhandeling strafzaken

Om de doorstroming van zaken te bevorderen is de rechtbank Rotterdam het project Snelle Toekomstgerichte Meervoudige Kamerzitting (STMK) gestart. Inmiddels is het eerste vonnis gepubliceerd.

Delen:

RBROT-rotterdam_highRes-264c07fa
Rechtbank Rotterdam (foto: de Rechtspraak)

In de aanhef van dat eerste STMK-vonnis geeft de rechtbank uitleg over het project. Het is de bedoeling dat verdachten snel voor de rechter komen, zodat ze op korte termijn weten waar ze aan toe zijn. Bijkomend voordeel: spoedige berechting zorgt voor een efficiëntere zaakstroom bij de rechtbank en leidt tot betere inzet van beperkte zittingscapaciteit.

Toekomstgericht vergelden

Tijdens de zitting wordt gekeken met welke straf een verdachte zijn leven zo goed mogelijk weer op de rails kan krijgen. Naast vergelding (leedtoevoeging) wordt ook gekeken naar andere doelen van straf, zoals speciale preventie (deze dader moet het niet nog een keer doen), generale preventie (het schrikeffect van de straf op anderen) en resocialisatie (de veroordeelde moet op een dag weer terug in de maatschappij). ‘Preventief en toekomstgericht vergelden’ is daarmee de sleutel, schrijft de rechtbank.
De verdachte heeft hierin ook een rol en heeft voorafgaand aan de zitting contact met de reclassering. “Als de verdachte inziet dat hij fout heeft gehandeld en kan reflecteren op waarom het zover is gekomen, biedt dit meer ruimte om met de verdachte naar de toekomst te kijken.”

Waarborgen meervoudige kamer

De STMK wil de voordelen van een politierechterzitting combineren met die van een meervoudige zitting: feiten van relatief eenvoudige aard worden laagdrempelig en kernachtig behandeld, waarna direct een mondeling vonnis volgt. Dit in combinatie met de waarborgen die berechting door drie rechters biedt. De verwachting van de rechtbank is dat de uitkomst van de optelling van deze voordelen groter is dan de som van de delen.

Drugsuithaler

De zitting in de zaak van het gepubliceerde vonnis vond plaats 57 dagen nadat de verdachte met drie anderen was aangehouden in de Rotterdamse haven. Ze haalden bijna 900 kilo cocaïne uit zeecontainers. Hij werd veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan achttien maanden voorwaardelijk en een aantal bijzondere voorwaarden zoals geadviseerd door de reclassering.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven