Rechtenstudenten twijfelen vaker aan advocatuur, net zo graag bedrijfsjurist

Het aantal rechtenstudenten dat aangeeft ‘zeker te weten’ in de advocatuur te starten, is al enkele jaren aan het dalen. Nu heeft slechts 18 procent ‘geen twijfels’ bij een baan in de balie. De work-life balans weerhoudt hen ervan.

Delen:

Rechtenstudenten twijfelen vaker aan advocatuur, net zo graag bedrijfsjurist - Mr. online
Beeld: Depositphotos

Dit blijkt uit een enquête door Legal Top Talent, een werving- en selectiebureau voor de ‘excellente rechtenstudent’. Dit bureau adviseert hen in hun zoektocht naar de juiste werkgever. Juridisch talent wordt gevonden via hun ‘student recruiters’. Het bureau heeft nu de resultaten gepubliceerd van het zesde achtereenvolgende jaarlijkse onderzoek naar de werkgeversreputatie en aantrekkelijkheid van advocatenkantoren in de Nederlandse markt.

Afnemende aantrekkelijkheid

De aantrekkelijkheid van de advocatuur lijkt tanende. Work-life balance blijft de belangrijkste reden waarom studenten twijfelen aan een start als advocaat. Uit de enquête blijkt dat steeds meer rechtenstudenten aangeeft ‘geen twijfels’ te hebben aan een start in de advocatuur – nu staat dat percentage op achttien. Bijna een kwart van de rechtenstudenten (24 procent) geeft aan dat een gebrek aan sociale doelstellingen een twijfel is voor een start in de advocatuur. Velen zien een functie als bedrijfsjurist veel meer zitten. De populariteit hiervan is al jaren aan het stijgen.

Internationale kantoren

Als rechtenstudenten kiezen voor de advocatuur, dan doen de internationale en Angelsaksische kantoren het iets beter dan het voorgaande jaar. Het populairste internationale kantoor is BakerMcKenzie. Dat is sinds 2020 in de ranglijst sterk gestegen, en staat nu voor het eerst boven Allen & Overy.

Uitdagend werk

Sfeer en collega’s zijn nog altijd de belangrijkste drijfveren in de keuze voor een kantoor, naast inhoudelijke aspecten zoals uitdagend werk, en goede begeleiding en opleidingsmogelijkheden. Internationale mogelijkheden, moderne secundaire arbeidsvoorwaarden en ervaringen van derden zijn relatief minder leidend, zo laten de rechtenstudenten in de enquête weten. Zij beschouwen ook dit jaar Stibbe als de populairst toekomstige werkgever. Dat vonden zij in 2021 en 2020 ook al. En ook in 2022 wordt Stibbe gevolgd door Loyens & Loeff, net als in de voorgaande twee jaren.

Vrouwelijke rechtenstudenten

In 2022 deden 327 rechtenstudenten mee aan het jaarlijks terugkerende onderzoek. De studenten zijn afkomstig uit het hele land en zijn gemiddeld 22 jaar. Van hen is 64 procent vrouw, wat in lijn is met de grote populariteit van de rechtenstudie onder vrouwen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven