Rechter blundert in mestfraudezaak

Een strafrechter van de rechtbank Amsterdam heeft zich dinsdag 1 december na een blunder moeten terugtrekken uit een mestfraudezaak. De rechter heeft per ongeluk een mail die voor zijn collega's was bedoeld naar de advocaat van het verdachte bedrijf gestuurd. De complexe strafzaak, waarin veel voorbereidingstijd is gestoken, wordt nu uitgesteld.

Delen:

Mest Pixabay-2229f766
Foto: Pixabay

In deze strafzaak staan onder meer een biogascentrale uit Bunschoten en een landbouwbedrijf uit Eemdijk centraal. Aan het begin van de zaak wraakte de advocaat van de biogascentrale uit Bunschoten de rechtbank, omdat de voorzitter vooringenomen zou zijn, meldt RTV Utrecht. Deze rechter trok snel het boetekleed aan en besloot zelf terug te treden.

‘De lieverd’

In de per ongeluk naar de advocaat gestuurde mail schreef de rechter volgens de advocaat: “De lieverd, hij reed altijd met die tankoplegger. Maar ook [medeverdachte] zegt zelf dat er geen digestaat meer werd opgehaald. Wellicht krijgen we vanavond nog meer steunbetuigingen.”

Volgens de advocaat is de rechter daarmee vooringenomen, omdat hij meer waarde zou hechten aan de verklaring van deze medeverdachte dan aan een andere getuigenverklaring van een chauffeur. Die zou stellen dat er wel degelijk digestaat, het restproduct van de biogasproductie, werd opgehaald.

Schuldbewust

De rechter toonde zich direct schuldbewust. “Ik heb een bijzonder ongelukkige e-mail geschreven die niet voor de procespartijen bedoeld was”, zei hij in rechtbank. “Ik heb op ‘antwoord allen’ gedrukt. Wij hebben allemaal heel hard gewerkt aan het dossier. Het was gister tegen vijven dat ik een mail zag waar ik te snel op heb gereageerd. Daar is een fout in gemaakt.”

Hij weersprak dat hij vooringenomen is maar hij begreep het standpunt van de verdediging wel. “De schijn van vooringenomenheid is wel ontstaan, dat spijt mij oprecht. Ik begrijp dat u beiden geraakt bent. Ik berust in het verzoek tot wraking.”

Wrakingskamer

De advocaat eiste niet alleen dat de voorzitter aftrad, maar dat ook de andere twee rechters in deze zaak zouden terugtreden. Daar ging de wrakingskamer niet in mee. “De rechtbank acht de vrees die verzoekers hebben in dit geval niet objectief gerechtvaardigd. Rechters worden geacht zelfstandig hun mening te vormen,” aldus de wrakingskamer.

In het proces staat grootschalige meststoffenfraude centraal. Het OM verdenkt de bedrijven samen met nog negen andere van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en overtreding van de meststoffenwet. Volgens het OM staat de hele keten van verdachten die te maken hebben met de aan- en afvoer van en naar de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg terecht. Justitie vermoedt dat er zo duizenden tonnen digestaat illegaal zijn gebruikt als mest. Voor de rechtszaak waren zes dagen uitgetrokken.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven