Rechter: informeer vooraf wie de zittingsrechter is

Delen:

Foto Geert Snoeijer

Het zou niet moeten uitmaken welke rechter een strafzitting doet, maar een rechter – die anoniem wil blijven – heeft strafrechtadvocaten wel geadviseerd voorafgaande aan een zitting na te gaan wie de zittingsrechter is.

“Een advocaat die niet van te voren informeert wie de zittingsrechters zijn, doet zijn werk niet goed.” Dat zei een rechter vorige week tijdens een cursus die hij gaf aan advocaten. Strafrechtadvocaat Vasco Groeneveld (Plasman Advocaten) volgde die cursus en schreef er een blog over. Die opmerking, schrijft hij, maakte hem ‘onrustig’ want hij gaat zelden na wie de rechter zal zijn die zijn zaak gaat behandelen. Maar het heeft hem aan het denken gezet.

“De ene of de andere rechter, het maakt veel uit wat de stijl van bejegening of de sfeer tijdens de zitting is”, licht hij toe. “De ene verdachte krijgt dan soms wel het voordeel van de twijfel, de andere niet. Maar dat is een onderbuikgevoel.” Hoewel Groeneveld ook vermoedt dat het voor de uitspraak misschien niet uitmaakt welke rechter vonnist, toch is die tip serieus te nemen. “Advocaten weten dit vaak wel, maar nu benadrukt een rechter dat zelf ook nog eens. Zeker bij grote zaken wil ik dat meer gaan doen.” Als hij een rechter niet kent, zal hij bij confrères navragen of zij hem wel kennen en of ze weten wat zijn stijl is.

Groeneveld: “De rechter die de cursisten adviseerde te informeren naar de zittingsrechter, deed zijn uitspraak als cursusleider. Dat heeft hij zelf zo nadrukkelijk gezegd.” Om die reden wil Groeneveld zijn naam niet vertellen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven