Rechter Oekraïense Hoge Raad neemt de wapens op tegen Poetin

Ook juristen vechten mee in het Oekraïense leger. Zo heeft Ivan Mishchenko, rechter in de Hoge Raad van Oekraine, zijn toga verruild voor een militair uniform. Advocaat Robert Hein Broekhuijsen kent hem goed en heeft dagelijks contact met hem.

Delen:

1646647353987-e66b3868
Ivan Mishchenko (bron: Twitter)

Changing dipers in the bomb shelter”, was het antwoord toen Robert Hein Broekhuijsen (IVY Corporate Defence & Investigations) in de eerste oorlogsdagen vroeg hoe het met Ivan Mishchenko ging. Ook appte Mishchenko: “They will pay for this, no way such evil can succeed.”
Inmiddels heeft Mishchenko zijn vrouw en drie kinderen (de oudste twaalf jaar, de jongste drie maanden) naar Lviv gebracht; zelf is hij teruggekeerd naar Kiev om mee te helpen met de verdediging van zijn stad.

Stukken ouder

Broekhuijsen plaatste de hierboven afgebeelde foto van Mishchenko op LinkedIn. “Een ontzettend sterke foto vind ik. Ivan is helemaal niet oud, een jaar of veertig, maar dat zou je niet zeggen als je die foto van hem in uniform bekijkt. Hij is er in korte tijd stukken ouder uit gaan zien”, aldus Broekhuijsen. Wie op Mishchenko’s LinkedIn-pagina kijkt, ziet inderdaad een heel andere man.

Briljant jurist

Mishchenko en Broekhuijsen maken sinds afgelopen september, samen met twee andere Oekraïense rechters, een Amerikaanse en een Canadese rechter, deel uit van de selectiecommissie van de Oekrainse High Qualification Commission of Judges, die moet gaan zorgen voor het terugdringen van corruptie onder rechters in Oekraïne. Broekhuijsen: “We hebben veel vergaderd de afgelopen maanden. Vaak online, maar ik ben ook twee keer tien dagen in Kiev geweest. De laatste keer was vier weken geleden. Door al die vergaderingen krijg je snel een nauwe band met zo’n commissie. Ik kan het goed vinden met Ivan, een briljant jurist. Na jaren in de advocatuur is hij in 2017 rechter geworden.”

Terugschieten

In een verklaring onder de foto in legeruniform schreef Mishchenko dat hij onder de wapenen is gegaan omdat hij zich in het leger nuttiger kan maken dan als rechter. En ook: “Het maakt niet uit wie een advocaat is, wie een officier van justitie is, wie een rechter is – we zijn allemaal verenigd.”

Broekhuijsen: “Het recht werkt daar nu niet, dus hij en een aantal collega’s hebben hiervoor gekozen. Ze zeiden een paar weken geleden al tegen ons: als de Russen komen gaan we terugschieten. Ik als Nederlands jurist zou nog geen voorkant van een geweer herkennen, maar rechters daar kunnen allemaal schieten, ze hebben ook allemaal thuis een wapen.” Met een zucht: “Het is een dramatische situatie, ik heb heel erg met Ivan te doen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven