“Rechters zijn zich steeds meer als ambtenaar en minder als ambtsdrager gaan gedragen.” Aldus Rinus Otte, raadsheer bij het Gerechtshof Arnhem en hoogleraar in de organisatie van de rechtspleging aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een interview in Mr. dat aanstaande vrijdag verschijnt. “Rechters zijn niet langer 24 uur per dag rechter, maar meten hun werk onder meer af aan het aantal uren dat zij zijn aangesteld.”
“Er ontstaat onbehagen, omdat mensen het werk niet afkrijgen op de manier waarop ze het zouden willen doen”, vertelt Otte. “Ze zitten niet meer op de bok en zijn afhankelijker geworden van de manier waarop anderen het werk vóór hen organiseren. Die frustratie begrijp ik heel goed. Alleen, met de vinger wijzen naar de ander heeft geen zin.” Met dit laatste doelt hij op het Leeuwardermanifest.
De hoge werkdruk die sommige rechters ervaren ligt volgens Otte vooral aan henzelf. “Hoogbetaalde, hoogontwikkelde professionals moeten er zelf voor zorgen dat de zaken niet zo veel uitvallen, daar gaat het om. Het probleem ligt niet aan het financieringsstelsel, want aan elk systeem zitten voor- en nadelen. Het komt aan op slimmer organiseren, zodat een rechter slechts in uitzonderlijke situaties een zaak moet aanhouden om nog nader onderzoek in de zaak te doen.”
Dat de werkdruk de kwaliteit van de rechtspraak verlaagt zoals wel wordt beweerd, gelooft Otte niet. Ook op andere punten is hij het niet met de schrijvers van het Leeuwarder manifest eens. “In het manifest staat dat de benoemingen van de nieuwe presidenten niet democratisch zijn gegaan. Dat vind ik kul. Wat willen we nou? Dat 2500 rechters zich gaan uitspreken over wie er president moet worden? Daarvoor hebben we die Raad, procedures zijn gevolgd, het is allemaal zo zuiver als het maar kan. En dan het argument dat de Raad de rechters niet nabij zou zijn, dat is zo’n troosteloze opmerking. Nabijheid mag je verlangen van je man, je vrouw, je kinderen, je ouders en andere intimi. Het is absurd te verwachten dat de bestuurder je nabij is. De presidenten en de Raad zitten op afstand en besturen, wij zijn er om recht te spreken.”
Lees het gehele interview met Rinus Otte in het maartnummer van Mr. dat vrijdag 29 maart verschijnt.