‘Rechtsbijstandsverleners zijn heel erg betrokken’

Delen:

28 okt Rechtsbijstandsverleners
Foto: Tero Vesalainen/Pixabay

Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) hebben ‘opvallend’ veel sociaal advocaten, sociaal raadslieden en medewerkers van het Juridisch Loket deelgenomen aan een onderzoek over hun onderlinge samenwerking. Dat bewijst, volgens de stuurgroep van de pilot ‘Samenwerken in de eerstelijn’, dat rechtsbijstandsverleners erg betrokken zijn.

Ruim 1.100 sociaal advocaten, sociaal raadslieden en medewerkers van het Juridisch Loket hebben gereageerd op vragen over hun onderlinge samenwerking. Het onderzoek werd gedaan in het kader van de landelijke pilot ‘Samenwerken in de eerstelijn’, waarvoor de NOvA het initiatief heeft genomen. De NOvA noemt dit een ‘opvallend hoog’ aantal.

Sociaal advocaten die deelnamen aan het onderzoek zijn werkzaam in diverse rechtsgebieden en afkomstig uit verschillende arrondissementen. Ze hebben onder andere vragen beantwoord over hun informatiebehoefte bij een doorverwijzing en of ze wel eens over specifieke gevallen terugkoppeling geven aan de eerstelijn. Eerstelijnsmedewerkers zijn onder meer bevraagd hoe vaak en wanneer ze doorverwijzen naar een advocaat en of ze een eigen netwerk van advocaten hebben. Aan alle deelnemers is gevraagd wat hun ideeën zijn voor het verbeteren van de onderlinge samenwerking.

Uitvoering

Naar verwachting worden de resultaten van het onderzoek voor het einde van dit jaar bekend. Begin 2020 willen de Nederlandse Orde van Advocaten, de Raad voor Rechtsbijstand (RvR), het Juridisch Loket (hJL), Sociaal Werk Nederland (SWN) en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) starten met de uitvoering van de pilot. Voor die tijd moet worden bepaald in welke arrondissementen en op welke rechtsgebieden de pilot zal draaien.

De opvallend hoge respons is voor de stuurgroep van de pilot – bestaande uit NOvA, RvR, hJL SWN en VSAN – het bewijs dat de rechtsbijstandsverleners ‘heel erg betrokken zijn’. De antwoorden worden gebruikt om de landelijke pilot verder vorm te geven. Het doel is de samenwerking tussen eerste- en tweedelijns rechtsbijstandverleners te verbeteren en daardoor rechtzoekenden sneller te helpen een passende oplossing te vinden, met een redelijke vergoeding voor de rechtsbijstandverleners.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven