‘Rechtsstatelijk geweten’ Folkert Jensma ontvangt eredoctoraat UvA

Journalist/columnist Folkert Jensma ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam voor zijn journalistieke werk. Hierin vraagt hij ‘niet-aflatend aandacht voor de rechtsstaat, de kwaliteit van de alledaagse rechtspraktijk en de impact daarvan voor rechtzoekenden’.

Delen:

‘Rechtsstatelijk geweten’ Folkert Jensma ontvangt eredoctoraat UvA - Mr. online
Foto: Depositphotos

Folkert Jensma is juridisch redacteur en commentator bij NRC. Elf jaar lang (1996-2007) was hij hoofdredacteur van deze krant. In zijn ‘Rechtsstaat’-columns voor NRC vraagt Jensma consequent aandacht voor de rechtsstaat en informeert hij het publiek over relevante inzichten, zowel binnen en buiten de wetenschap. Hij schrijft regelmatig over de scheiding der machten, toegang tot het recht, innovatie, de rechtsstaat en de kwaliteit van rechtspleging voor concrete rechtzoekenden. “Via indrukwekkende reportages over bijvoorbeeld familierechtspraak informeert hij de lezer keer op keer over de staat van het rechtssysteem”, aldus de UvA. “Daarmee vormt zijn werk een belangrijke aanvulling op het wetenschappelijk werk dat aan de UvA en andere universiteiten wordt gedaan naar de rechtsstaat, rechtspleging en toegang tot recht.” Jensma studeerde tussen 1977 en 1983 rechten in Leiden en is sinds 1985 verbonden aan NRC.

Rechtsstatelijk geweten

Erepromotor is Iris van Domselaar, hoogleraar rechtsfilosofie en beroepsethiek voor juristen aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA. “Als geen ander in Nederland combineert Jensma het systemische perspectief op de rechtsstaat en de rechtspraktijk met een scherp oog voor ‘law in action’: de alledaagse rechtspraktijk, de hiermee samenhangende rol van juristen en de impact hiervan op individuele burgers”, zegt Van Domselaar. “Jensma is in de afgelopen decennia in zekere zin het rechtsstatelijk geweten geworden van de Nederlandse rechtspraktijk, met altijd oog voor het belang van rechtsgelijkheid en effectieve toegang tot recht voor gewone burgers. Daarbij schuwt hij stevige kritiek op juristen niet. Zodoende houdt Jensma de rechtspraktijk voortdurend een spiegel voor.”

Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de dies natalis van de UvA op donderdag 11 januari 2024.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven