Rechtsvergelijking: waarom de claims in de VS een stuk hoger zijn dan in Nederland

In Amerikaanse rechtszaken omtrent schadeclaims lopen de bedragen vaak hoog op. Anders dan in Nederland, waar de toegewezen schadeclaims vaak redelijk in verhouding staan met de geleden schade, kan het in de VS al snel om een fortuin gaan. Waar komt dat verschil toch vandaan?

Delen:

Een voorbeeld van een schadeclaim in de Verenigde Staten die het verschil goed illustreert, betreft de zaak waarin mevrouw Liebeck McDonalds aanklaagde, omdat ze vers gezette koffie over zichzelf heen morste. De vrouw hield hier een brandwond op haar been aan over. Omdat de koffie te heet gezet was, kende de jury haar in eerste instantie 2,7 miljoen dollar toe. Een bedrag dat in Nederland in deze context ondenkbaar is.

Common law vs. civil law

Dit heeft voor een deel te maken met de een verschil in rechtssysteem. Het stelsel van common law in Amerika versus het stelsel van civil law in Nederland. In de common law zijn de rechterlijke uitspraken, de jurisprudentie, leidend en is er een jury aanwezig die zijn mening geeft over de betreffende zaak. Deze juryleden worden gezien als vertegenwoordigers van de maatschappij en van de belangen van het volk. De jury zal sneller zijn mening geven vanuit het perspectief van de burger en dat speelt een rol bij het toewijzen van de hoogte van een schadeclaim.

In de Verenigde Staten bestaat zoiets als een civiele boete. Dit wordt punitive damages genoemd. De schadeveroorzakende partij kan deze boete opgelegd krijgen bovenop de geëiste schadeclaim. Een bekende zaak in Amerika betrof de veroordeling van General Motors. Dit bedrijf had een benzinetank op een onveilige plaats in een serie auto’s geplaatst, omdat dit goedkoper was. Dit had meerdere slachtoffers tot gevolg. De rechter veroordeelde General Motors dan ook om 1 miljard dollar aan punitive damages te betalen.

Cultuurverschil

Gek genoeg heeft dit verschil in schadeclaims lang niet alleen met het verschil in rechtssysteem maken. In Amerika heerst een veel hardere ‘claimcultuur’ dan in Nederland. Dit houdt in dat er sprake is van een cultuur waar particulieren erg bereid zijn elkaar veelvuldig en voor hoge bedragen in juridische zin aan te spreken, ter compensatie van de geleden schade. Iets waar in Nederland niet zoveel sprake van is. Dit betreft dus in beginsel een cultuurverschil dat grote invloed heeft op juridisch vlak.

Toch is dit verschil niet zo gek. De prijzen voor collegegeld (oplopend naar meer dan 50.000 dollar per collegejaar) en vastgoed liggen in de VS een stuk hoger dan in Nederland. Bovendien is er in de VS nauwelijks een sociaal-economisch vangnet en is men minder vaak verzekerd tegen schade. Als iemand door geleden schade niet meer kan werken, zijn de materiële én immateriële gevolgen dan ook groter. Dit wordt allemaal meegenomen in de schadeclaim en kom je al snel op een hoog bedrag uit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven