Rechtszaak tegen Shell nu uitgevoerd als duurzame opera over klimaatcrisis

De pleidooien zijn vervangen door een libretto: de klimaatzaak tegen Shell, in eerste aanleg gewonnen door Milieudefensie, was niet alleen materiaal voor een rechtszaak en later een toneelstuk, maar nu ook voor een opera.

Delen:

Rechtszaak tegen Shell nu uitgevoerd als duurzame opera over klimaatcrisis
The Shell Trial (foto: Marco Borggreve)

Het is april 2018 als Milieudefensie aankondigt om naar de rechter te stappen als Shell zijn bedrijfsvoering niet in lijn brengt met het Klimaatakkoord. In 2021 wint Milieudefensie de rechtszaak: de rechter bepaalt dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent moet hebben gereduceerd ten opzichte van 2019. Shell gaat in hoger beroep omdat het ‘niet effectief’ zou zijn om één bedrijf te verplichten tot vergroening. In de tussentijd moet Shell wel het vonnis naleven. Vanaf 2 april 2024, twee weken na de wereldpremière van The Shell Trial, gaat het hoger beroep van start.

Toekomstscenario’s

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit kwamen erachter dat Shell al lang op deze rechtszaak was voorbereid. Het bedrijf beschikt sinds jaar en dag over een afdeling die allerlei toekomstscenario’s vakkundig uitwerkt – waaronder het scenario dat nu werkelijkheid is geworden. De theatermakers volgden het klimaatdebat al jaren op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen, lazen speeches en interviews, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun familieleden zodra er tijdens het kerstdiner over de klimaatcrisis werd gesproken. Hun theatervoorstelling De zaak Shell (2020) gaat uit van de premisse dat de klimaatcrisis een verantwoordelijkheidscrisis is. In De zaak Shell creëerden zij hun eigen scenario-afdeling, waarin alle deelnemende stemmen aan het debat hun rol konden oefenen.

Klimaatcrisis

Regisseursduo Romy en Gable Roelofsen namen samen met co-creator en dirigent Manoj Kamps het initiatief om dit toneelstuk te bewerken voor het operapodium, om zo de thematiek bij een nog groter publiek onder de aandacht te brengen. Het uitgangspunt is nog steeds De zaak Shell, maar de klimaatcrisis wordt niet enkel als een actueel probleem maar ook als een probleem met een langlopende koloniale geschiedenis gepresenteerd. Allerlei stemmen komen aan de orde, zoals die van de Historicus, de Klimaatvluchteling en de CEO. De stem van het Recht wordt vertolkt door de Amerikaanse sopraan Lauren Michelle.

Ecologische voetafdruk

De Nationale Opera leerde ook iets van deze zaak: het verminderen van de CO2-uitstoot in haar eigen productieprocessen. Onder leiding van een duurzaamheidscoördinator en dankzij de invoering van de Green Deal werd The Shell Trial met een extreem lage ecologische voetafdruk geproduceerd. Zo bestaat 82 procent van de materialen die gebruikt zijn voor deze voorstelling uit hergebruikte spullen. Het internationale karakter van het operabedrijf maakt dat de vliegreizen als grootste vervuilende factor een stempel drukken op dit verder zo duurzame maakproces, zelfs al werd deze uitstoot zo doordacht mogelijk gecompenseerd.
Advocatenkantoor Houthoff is hoofdsponsor van de Nationale Opera & Ballet.

Lees hier het programmaboekje.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven