Requireerwedstrijd Openbaar Ministerie

Delen:

De Nationale Requireerwedstrijd voor Studenten waarvan de finale eind vorig jaar is gehouden is gewonnen door de vierdejaars studente Daniëlle van Ieperen (25) van de Rijksuniversiteit Groningen. De jury vond haar requisitoir voortreffelijk en vooral haar inlevingsvermogen werd gehonoreerd. Daarom werd Daniëlle unaniem tot de grote winnares uitgeroepen. Van Ieperen was één van de zes studenten die in de finale voor een fictieve meervoudige strafkamer van het Amsterdamse hof haar requisitoir hield.

Het verschil tussen de tweede en derde plaats was volgens het juryrapport "close". Op de tweede plaats kwam Wouter Geertsen, student aan de universiteit Maastricht. Volgens de jury een echte persoonlijkheid. Hij formuleerde zijn strafeis heel uitvoerig: ‘Als je een toga aan hebt kan je een officier van justitie zijn. Je stond er voortreffelijk.’ De derde plaats ging naar Niek Kraut, student aan de universiteit Nijmegen. Hij had een goed juridisch verhaal, een mooie houding en droeg zijn requisitoir uit zijn hoofd voor. ‘Kortom erg goed’, aldus de jury.

De jury bestond uit voorzitter Marc van Nimwegen (procureur-generaal), Desiree Paridaens (raadsheer van het gerechtshof Amsterdam), Charles van der Voort (landelijk hoofdadvocaat-generaal), Koos Plooij (officier van justitie van het Landelijk Parket) en Cees Korvinus (strafpleiter te Amsterdam).

Alle finalisten ontvingen als prijs voor het halen van de finale de wetboeken Strafrecht en Strafvordering, Tekst en Commentaar. De winnares krijgt een week stage op het parket Amsterdam aangeboden waar zij kennis kan maken met alle facetten van het werk van de officier van justitie. Daarnaast ontving zij een wildcard voor de SummerCourt 2009 dat georganiseerd wordt door de Rechtspraak en het OM samen. In de week van 5 t/m 10 juli krijgt Van Ieperen samen met negentien andere veelbelovende tweede- en derdejaars rechtenstudenten een grondige introductie in het vak van rechter en officier van justitie (www.summercourt2009.nl).

De wedstrijd stond open voor elke student Nederlands Recht met basiskennis strafrecht en strafvordering. In maart 2009 hebben in diverse universiteitssteden de voorrondes plaatsgevonden. Aan de hand van een casus hebben de deelnemers een requisitoir gehouden dat beoordeeld is op de juridische kwaliteit, de opbouw en de verbale en non-verbale presentatie.

De Nationale Requireerwedstrijd is een initiatief van OMnivoor, een groep officieren die zich inzet voor de kwaliteit van het werk van het OM. De wedstrijd is georganiseerd in samenwerking met vertegenwoordigers van juridische studentenverenigingen en officieren van diverse parketten.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Gerelateerd}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven