Retourtje Curaçao

“U kunt naast de piloot plaatsnemen.” Een medewerker van Flamingo Luchthaven Bonaire neemt mijn handbagage aan en helpt me plaats te nemen op de enige nog vrije stoel in het kleine vliegtuig. Mijn eindbestemming is de cursus Arbeidsrecht van de Stichting Beroepsopleiding Advocatuur op Curaçao. Terwijl ik naast de piloot ga zitten, bedenk ik me weer hoe bijzonder het is om advocaat te zijn op Bonaire.

Iedere advocaat weet hoe belangrijk het is om kennis te vergaren en op peil te houden aan de hand van actuele ontwikkelingen. Op Bonaire is dat best een uitdaging. Juridische cursussen zijn er op het eiland niet of nauwelijks, het aantal advocaat-stagiairs is ook op één hand te tellen. Tijdens vergaderingen van de Orde van Advocaten Bonaire spreken we regelmatig over mogelijke opties, zoals het toegankelijk maken van cursussen in Nederland op de Caribische eilanden met behulp van video conference. De deken van de Orde, toevallig een kantoorgenoot, heeft het onderwerp bovenaan de agenda gezet.

Ook op Curaçao is de opleiding van advocaten onderwerp van discussie. In 2013 heeft de Curaçaose Orde van Advocaten een voorontwerp voor een nieuwe Advocatenlandsverordening aangeboden aan de Minister van Justitie. Daarin wordt de Orde van Advocaten verplicht een beroepsopleiding voor beginnende advocaten te verzorgen, waarvan de cursussen bovendien afgesloten moeten worden met examens. Dat is nu nog niet het geval. Ook zouden er eisen gesteld moeten worden aan de permanente opleiding voor ervaren advocaten.

Recent laaide de discussie weer op, doordat een van de Curaçaose oppositiepartijen hierover een Statenvergadering aanvroeg. De nieuwe landsverordening zou niet in het belang zijn van het land en van de Curaçaose rechtenstudenten, onder andere door het gebrek aan wederkerigheid. Nederlandse juristen kunnen namelijk zonder beperkingen naar Curaçao komen en zich hier vestigen om aan de slag te gaan als advocaat, terwijl juristen van de University of Curaçao eerst aanvullende examens moeten afleggen voordat ze in Nederland in de advocatuur kunnen werken. Ook advocaat-medewerkers uit onze regio, die in Nederland hun praktijk willen voortzetten, ervaren soms belemmeringen. Vaak door vooroordelen en naar mijn mening onterecht. Zo werken we met wetten die veel gelijkenissen vertonen met de wetten in Nederland, en bovendien leren we meer dan in Nederland on-the-job. Ik doe zelf cliëntbesprekingen en bepaal mijn eigen strategie. Dat is pittig, maar ik krijg er veel energie van en voel me door de begeleiding en controle door ervaren collega’s altijd zeker van mijn zaak. Drie jaar intensieve praktijkervaring zou zeker mee moeten tellen.

Het beperkte cursusaanbod op Bonaire is voor mij gelukkig geen probleem. Ons kantoor organiseert veel interne cursussen en ik krijg de mogelijkheid cursussen te volgen op Curaçao. Daardoor krijg ik bovendien de kans ervaringen uit te wisselen met mijn Curaçaose collega’s en met advocaat-stagiairs van andere kantoren. Ook daarvan leer ik veel. Terwijl ik mijn koffertje al klaar heb staan voor het volgende retourtje Curaçao, realiseer ik me ook dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Maar weinig kantoren hebben de mogelijkheid om dit zo op te lossen.

De zwaardere eisen aan de beroepsopleiding die er met het nieuwe wetsvoorstel mogelijk aan zitten te komen in Curaçao, verwelkom ik dan ook met open armen. Het zou prachtig zijn als dit er ooit toe gaat leiden dat advocaten uit de Cariben ook in Nederland zonder belemmering hun praktijk kunnen voeren. Helaas lijkt die discussie vooralsnog te zijn verstomd – na de protesten eerder dit jaar, is het stil geworden. Momenteel is de formatie van een nieuwe regering op Curaçao in volle gang en dat biedt misschien perspectief. Ik hoop dat het wetsvoorstel aandacht krijgt van de nieuwe Minister van Justitie en dat de beroepsopleiding op Curaçao verder kan worden vormgegeven.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven