Overstap van de week

Robbert Jan van der Weijden (Ysquare) over de Y

Robbert Jan van der Weijden

Overstap van de week is Robbert Jan van der Weijden. Van der Weijden is samen met Marc Ynzonides (voorheen De Brauw), Margriet de Boer (voorheen o.a. de Brauw) en Jan van Nass (voorheen o.a. Allen & Overy) het nieuwe advocatenkantoor Ysquare gestart, een nichekantoor met focus op commercial litigation en arbitrage. Van der Weijden is afkomstig van Stibbe.

Van harte gefeliciteerd, een nieuw kantoor. Heeft u een gat in de markt gevonden?
Wij denken van wel. Er zijn vandaag de dag allerlei soorten nichekantoren, maar een dat zich primair richt op commercial litigation en arbitrage in het hoge segment was er nog niet. Bij onze vorige kantoren vonden wij het vaak lastig om de zaken die wij niet konden doen goed door te verwijzen. Daarnaast zien wij dat de grote topkantoren zich steeds meer zijn gaan richten op wat ik maar noem de megazaken, die vaak in internationaal verband met een groot team van advocaten worden behandeld. Deze kantoren zijn door hun full service dienstverlening bovendien regelmatig geconflicteerd. Dat biedt kansen voor een kantoor als het onze.

Waarom ‘Ysquare’?
De “Y” komt van degene die het initiatief heeft genomen voor dit mooie avontuur. En “square” omdat we met zijn vieren de hoekstenen vormen van kantoor. Je spreekt het uit als aai-Square en niet als waai-Square. Dit laatste heeft overigens niets te maken met de Apple-liefhebberij van de bedenker van de naam.

U komt allen van grote kantoren. Een hele verandering voor iedereen?
Ja en nee. Ja, omdat we in een compleet andere setting zitten qua omvang en leverage en naast het behandelen van dossiers ook de nieuwe kantoororganisatie voor onze rekening komt. Nee, omdat we nog steeds werken op het hoogste niveau en ons richten op dezelfde soort zaken als die we bij onze vorige kantoren behandelden. Maar dan wel die zaken die in kleinere teams kunnen worden gedaan. Verder doen wij meer van het werk zelf. Cliënten krijgen bij ons dus relatief veel partneraandacht.

Zijn jullie samen een dream team?
Absoluut! De kwaliteit van dit viertal is hoger dan ik had durven dromen. We zitten allemaal hetzelfde in de wedstrijd, en vullen elkaar op belangrijke punten ook aan. Verder zijn we niet van dezelfde leeftijd waardoor we direct reliëf hebben in de opbouw van kantoor. Dat garandeert continuïteit op de lange termijn. Overigens streven we nog wel naar een gelijke man-vrouwverhouding. Ook voor een dream team moet er natuurlijk iets te verbeteren blijven…

Wat vinden jullie oud-collega’s van jullie nieuwe avontuur?
Die vinden het eigenlijk zonder uitzondering een prachtig avontuur. Sommigen zijn zelfs stiekem een beetje jaloers. Wij vinden het op onze beurt ontzettend leuk dat onze oud-collega’s ons al vanaf de eerste week weten te vinden met mogelijke nieuwe zaken.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures