Rose Fernando (Allen & Overy): ‘Liever druk, dan steeds op je horloge kijken’

Delen:

Links Rose Fernando, rechts Raoul Bhikha

Dynamisch of vermoeiend? Het is algemeen bekend dat er verschillende opvattingen zijn over hoe het is om te werken binnen een (middel)groot advocatenkantoor. Om een beter beeld te krijgen van deze tak van sport zal ik vanaf nu met enige regelmaat verschillende jonge advocaten interviewen die voornamelijk werkzaam zijn bij de grote kantoren in Nederland. Hierbij zal ik proberen in kaart te brengen hoe het eraan toegaat op de werkvloer, waar men vooral tegen aanloopt en welke gouden tips de young professionals hebben voor studenten.

Tijdens een inhousedag van Allen & Overy ben ik in contact gekomen met Rose Fernando. Rose (27) werkt bij Allen & Overy in Amsterdam op de afdeling Projects & Real Estate. Voordat zij hier aan de slag ging heeft zij twee totaal verschillende masters gedaan op de Universiteit van Utrecht, namelijk Strafrecht en Conflict Studies and Human Rights. Gezien haar afstudeerrichting is het naar mijn mening niet echt vanzelfsprekend dat zij uiteindelijk bij een Zuidas-kantoor is gaan werken. Haar stages zijn overigens wel geheel juridisch getint, zij heeft namelijk stage gelopen bij onder andere NautaDutilh, Allen & Overy en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit alles maakt Rose voor mij een interessant persoon om te interviewen.

Hoe heb jij je georiënteerd op de arbeidsmarkt?
“Tijdens mijn studie heb ik me totaal niet georiënteerd op de Zuidas.” Rose is bijvoorbeeld tijdens haar studie nooit naar een business course geweest. Dit kwam onder andere omdat ze bepaalde vooroordelen had over de Zuidas, het zou niet bij haar passen omdat het te commercieel zou zijn en omdat ze een ander profiel had qua studieachtergrond. Rose is er achter gekomen wat zij leuk vindt door vooral te praten met mensen uit verschillende werkvelden. Als er bijvoorbeeld een spreker kwam op de universiteit, wist zij daar al gauw een praatje mee te maken. Verder liep ze stages in verschillende werkvelden, waaronder de overheid, verschillende advocatenkantoren en was ze student-assistent bij een wetenschappelijk onderzoeksinstituut. Zo bouwde ze geheel op eigen wijze haar netwerk op.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit en wat zijn de werkzaamheden die je verricht?
Per week weet Rose deels hoe haar week eruit zal zien en wat ze kan verwachten. Op maandagochtend staat er standaard een meeting gepland waarin besproken wordt wat iedereen deze week gaat doen. Verder zijn er nog een aantal standaard afspraken, zoals de gezamenlijke lunch op donderdagmiddag. In het algemeen loopt het echter vaak anders dan gepland. “Laatst had ik een dagje gepland op kantoor, maar belandde uiteindelijk op een meeting ergens in Rotterdam.” Juist dat het alle kanten op kan gaan, vindt zij leuk aan haar werk. Haar werkzaamheden bestaan vooral uit het coördineren en deels opstellen van financieringsdocumentatie. Binnen de afdeling waarin Rose werkt draait het vooral om contracten. Aan al die contracten zijn weer voorwaarden verbonden voordat het bijvoorbeeld in werking kan treden of voordat een partij kan toetreden tot een contract. Bij grote projecten kunnen het wel tweehonderd voorwaarden zijn waar van alles bij komt kijken.

Je werkt op de afdeling Projects & Real Estate binnen Allen & Overy. Waar moet je aan denken bij Projects & Real Estate?
Volgens Rose kun je de sectie waar zij werkt, Project Finance, zien als een subcategorie van Banking. Hierbij kan je denken aan een mengeling van de vakken goederenrecht en verbintenissenrecht. Je bent namelijk veel bezig met contracten en het vestigen van zekerheden. Daarbij werkt ze ook veel samen met collega’s die zich bezighouden met bestuursrecht, zoals vergunningen, en project documenten. Zoals de naam van de afdeling eigenlijk al zegt, draait het vooral om grote projecten en daar komen verschillende aspecten van het recht bij kijken. Een voorbeeld van een project kan bijvoorbeeld het financieren van windmolenparken, zonneparken of datacenters zijn.

Wat spreekt jou aan binnen de praktijkgroep waarin je op dit moment werkt?
Aan de masters van Rose is te zien dat zij wat maatschappelijker is aangelegd. In eerste instantie leek een carrière op de vooral commerciële Zuidas dan ook niet de meest logische keuze voor haar. Maar Rose vindt haar praktijkgroep ook maatschappelijk. Zo zijn ze op de afdeling waar zij werkt bijvoorbeeld veel bezig met circulaire economie en is ze betrokken geweest bij verschillende pro bono projecten binnen Allen & Overy.

Merk je veel concurrentie op de werkvloer?
“Onder de trainees helpen we elkaar juist zoveel mogelijk.” Naast haar fulltime baan heeft Rose natuurlijk ook nog de NOvA beroepsopleiding en de Law Firm School (LFS). Hier merkt zij op dat iedereen elkaar juist aan het helpen is, bijvoorbeeld door samenvattingen te delen en samen te studeren als ze een tentamen hebben. Maar Rose kan zich wel voorstellen dat er richting de medewerkerspositie en daarna meer concurrentie zal zijn.

Hoe zit het met je work-life balance?
Rose heeft liever dat ze in de trein zit na een drukke dag ’s avonds om half 10, dan dat ze de hele dag op haar horloge heeft moeten kijken of het al 5 uur is. Met andere woorden, een 9 tot 5 spreekt haar niet echt aan op dit moment in haar carrière. Rose vindt het leuk dat ze werkt in een dynamische omgeving waar niet alles vast staat en dat ze bijvoorbeeld ook niet weet wat de dag haar brengt en hoe laat zij uiteindelijk thuis zal komen. Dit heeft wel als nadeel dat het lastig is om doordeweeks afspraken te maken. Het lastige van de work-life balance op een Zuidas-kantoor is naar haar mening dus niet dat je weinig tijd hebt, maar dat je doordeweeks niet kan voorspellen hoe de week loopt en dus flexibel moet zijn als het aankomt op afspraken met vrienden maar ook bijvoorbeeld met het plannen van een sportles.

Hebben de borrels en events binnen het kantoor een meerwaarde voor jou?
Allen & Overy organiseert verschillende soorten evenementen. Zo is Rose begin dit jaar op ski-reis geweest, zal eind dit jaar de off-site in Madrid plaatsvinden en worden er regelmatig borrels georganiseerd. Rose geeft aan dat ze de evenementen zelf heel leuk vind, omdat je dan de mogelijkheid hebt om collega’s uit andere landen te ontmoeten en je collega’s met wie je dagelijks werkt ook in een andere omgeving leert kennen.

Welke vaardigheden zijn naar jouw mening onmisbaar voor een advocaat?
“Wat ik aan mezelf merk, is dat je ondernemend moet zijn.” Ondernemend, omdat je als advocaat zelf de handen uit de mouwen moet steken. Er zijn constant zaken waarin je je moet verdiepen en inlezen. Collega’s en cliënten gaan ervan uit dat je je eigen mening kan vormen en daarom is het van belang dat je zelf op onderzoek uit gaat. Daarnaast vindt Rose dat je als advocaat nooit ergens zomaar van uit moet gaan. Kritisch zijn is voor haar dus heel belangrijk. Naar je zelf toe, maar ook tegenover anderen. Als ze twee vaardigheden moest uitkiezen, zou het kritisch en ondernemend zijn.

Heb jij nog tips die je mee wilt geven aan de studenten?
Wat Rose als tip wil meegeven aan studenten is om vooral proactief te zijn tijdens je studie. Dat hoeft volgens haar niet meteen met vier stages, maar het kan ook door bijvoorbeeld naar een oriënterende lunch te gaan. Kantoren organiseren tegenwoordig tal van activiteiten speciaal voor studenten en juist die activiteiten helpen er aan mee om uiteindelijk de juiste keuzes te maken over wat je wel of niet leuk vindt. Door haar eigen ervaringen kan ze met overtuiging zeggen dat je je vooral niet moet laten tegenhouden door aannames die je zelf maakt, zoals “hier pas ik niet bij”, probeer het gewoon als iets je interessant lijkt! Daarnaast geeft ze aan dat het ook belangrijk is om te kijken of een andere discipline je niet meer bevalt, bijvoorbeeld de overheid of het bankwezen. Zo kan je veel bewuster de keuze maken voor een (Zuidas) advocatenkantoor als hier uiteindelijk toch je ambitie blijkt te liggen. Al met al moet je vooral ook genieten tijdens je studententijd!

 

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven